HomeRUŽE NA SARAJEVSKOM ASFALTU
Inspektor sarajevskog Centra službi bezbjednosti je na suđenju generalu Dragomiru Miloševiću opisao detalje uviđaja nakon eksplozija tri granate u Livanjskoj ulici u Sarajevu, 8. novembra 1994. godine, koje su usmrtile tri osobe od kojih su dvoje bila djeca. U sudnici su prikazani i video snimci kratera i tragova granata na asfaltu koje Sarajlije nazivaju "ružama" ili "šapama"

Fotografija kratera i tragova eksplozija na asfaltu, koje Sarajlije nazivaju Fotografija kratera i tragova eksplozija na asfaltu, koje Sarajlije nazivaju "ružama" ili "šapama"

U nastavku suđenja Dragomiru Miloševiću, bivšem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, svjedoči istražitelj Centra službi bezbjednosti iz Sarajeva koji je 8. i 9. novembra 1994. godine učestvovao u uviđaju na mjestu udara tri granate u Livanjskoj ulici u Sarajevu. U eksplozijama koje su se dogodile u rasponu od tri sata poginule su tri osobe od kojih su dvoje bila djeca, dok je šestoro ljudi ranjeno.

Svjedok je tokom glavnog ispitivanja naveo da su na mjestu eksplozija pronađena krilca jedne od eksplodiranih mina. Utvrđeno je da je riječ o minobacačkoj granati od 82 mm proizvedenoj u fabrici oružja "Krušik" u Valjevu.

Tokom svjedočenja prikazan je i video snimak uviđaja kao i fotografije kratera i tragova eksplozija na asfaltu, koje Sarajlije, kako je objasnio svjedok, nazivaju "ružama" ili "šapama". Na snimcima se, osim ekipe sarajevskog uviđajnog tima, vide i pripadnici Unprofora koji su sačinili vlastiti izvještaj o drugoj i trećoj granati. To im, tvrdi odbrana, nije dozvoljeno u slučaju prve granate koja je bila i najubitačnija.

Svjedok je u unakrsnom ispitivanju potvrdio da se tokom uviđaja na mjestu pada prve granate posvađao sa nigerijskim majorom koji je pokušao isčupati ostatke granate iz kratera i odnijeti ih.

"Da nije odustao od te namjere ja bih povukao pištolj", naveo je svjedok objasnivši da je on samo obavljao svoj posao, spriječivši odnošenje dokaza sa lica mjesta. On je također dodao da je prisustvo Unprofora na takvim mjestima, a posebno u situacijama kada su žrtve bile djeca, izazivalo oštro negodovanje stanovništva.

Ovaj svjedok je na pitanja o pravcu iz kojih su granate ispaljene naveo da su one doletjele iz "pravca istoka" ali nije mogao biti određeniji s obzirom da nije stručnjak za balistiku. Također je napomenuo da su se nalazi lokalnog uviđajnog tima i Unprofora podudarali u svemu osim u dijelu koji se odnosi na mjesto ispaljivanja granate. Unprofor je u svom izvještaju naveo da je granata ispaljena s istoka ali iz dijela pod kontrolom Armije BiH.

O incidentu u Livanjskoj ulici nedavno je svedočio još jedan svjedok koji je naveo da su granate ispaljene iz pravca Poljina, sa položaja vojske bosanskih Srba. Incident je naveden je i u optužnici protiv generala Miloševića, optuženog za granatiranje Sarajeva i snajpersku kampanju protiv civilnog stanovništva.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 313

ZAVRŠNE REČI: Vukovarska trojka između slobode i doživotnog zatvora
TRAGOVI ZLOČINA: Ruže na sarajevskom asfaltu
NA "ISTOM ZADATKU" U POTOČARIMA: Jednima optužnice, drugima medalje
UKLANJANJE DOKAZA SA KOSOVA: Prevoznik leševa u državnom interesu
"FRANCUSKA VEZA": Kako je sudija Antoneti šarmirao Šešelja