HomeTRAMVAJ ZVANI META
Tri svedočenja o snajperskom napadu na sarajevski tramvaj u kojem je 23. novembra 1994. ubijena jedna i ranjeno šest osoba. Odbrana to osporava i tvrdi da su u tom delu Sarajeva "vođene stalne borbe i stalna razmena vatre između dve strane."

Sabina Šabanić, svjedok na suđenju Dragomiru MiloševićuSabina Šabanić, svjedok na suđenju Dragomiru Miloševiću

"Kada je čovjek ranjen, to odmah ne boli", kaže Sabina Šabanić. Svedočeči danas na suđenju generalu Dragomiru Miloševiću opisala je kako je 23. novembra 1993. godine u tramvaju koji je prolazio pored sarajevskog hotela Holidej In/Holiday Inn u jednom trenutku videla pored sebe ranjenu osobu. U prepunom vozilu je "zavladala panika i svi su željeli izaći, ali nisu mogli sve dok tramvaj nije zašao u zaklon iza zgrade Muzeja." Osećala se loše, gubila je svest, ali je mislila da je to od straha. A onda je shvatila da je ranjena u rame.

Sabina Šabanić je jedna od žrtava snajperskih incidenata opisanih u optužnici protiv generala Miloševića, bivšeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS. U istom incidentu je, pored nje, ranjeno još pet osoba, a jedna je ubijena. Hici su, prema njenom svedočenju, ispaljeni iz jednog od tri nebodera na Grbavici, koja je u to vreme bila pod kontrolom vojske bosanskih Srba.

U unakrsnom ispitivanju, branilac generala Miloševića, Branislava Isailovik, je tvrdila da su u području u kojem je tramvaj pogođen "vođene stalne borbe i stalna razmena vatre između dve strane." Svedokinja se složila da je na to područje stalno otvarana vatra iz pravca Grbavice, ali je tvrdila da nikada nije bilo uzvratne vatre i da se tu nikada nije našla u "unakrsnoj vatri."

Nakon Sabine Šabanić, svedočio je Kemal Bućo, penzionisani inspektor državne bezbednosti, koji je tokom rata prikupljao izjave lica koja su stradala u artiljerijskim i snajperskim napadima. Tužilac je u dokaze uveo službenu belešku o snajperskom napadu na tramvaj 23. novembra 1994. godine, koju je Bućo napisao na osnovu izveštaja ekipe balističkih eksperata i kriminalističkih tehničara koji su izvršili uviđaj, kao i izjava koje je u bolnici uzeo od osoba koje su ranjene u tom incidentu. Na osnovu balističkog izveštaja, Bućo je u službenoj beleški napisao da su hici ispaljeni iz pravca Grbavice.

Odbrana je ovaj i ostale izveštaje Kemala Buće osporavala ukazivanjem da on sam nije bio ni na jednom od mesta gde su se dogodila ubistva ili ranjavanja, a da u ekipama koje su vršile uviđaj nije bilo ni jednog vojnog lica. Najavljujući da će za odbranu svedočiti generali, odbrana je svedoku zamerila što "nije pozvao barem nekog kapetana Armije BiH da mu pomogne da se utvrdi istina o tome šta se zaista dogodilo."

Pred kraj današnje rasprave počelo je svedočenje Huse Pale, vozača tramvaja u kojem je 23. novembra 1994. ubijena jedna a ranjeno šest osoba. Optužba je u dokaze uvrstila njegovu izjavu o tom događaju, a odbrana će ga unakrsno ispitivati u ponedeljak.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 308

ŽRTVE SREBRENICE I ŽEPE: Ljudi čije je živote odredio general Mladić
NEPOŠTOVANJE SUDA: Zatvor za otkrivanje identiteta zaštićenih svedoka
OBRT U SUDNICI: Ko je ispalio "krmaču" na sarajevsku Televiziju
SNAJPERSKI RAT: Mostarski lovci i njihova "lovina"