HomeMARTIĆEVO POSLEDNJE OBRAĆANJE
Poslednjeg dana suđenja, branilac za "junaka i predsednika prognanog naroda" Milana Martića tražio oslobađajuću presudu, a sam optuženi tvrdio da je optužnica protiv njega prepisana iz hrvatskih medija, te da je tužiočev zadatak da zaštiti interese Amerike i "krivicu prebaci na žrtvu"

Milan Martić u sudnici TribunalaMilan Martić u sudnici Tribunala

U zaključku svoje završne reči odbrana je još jednom negirala postojanje udruženog zločinačkog poduhvata i Martićevu odgovornost za bilo kakve zločine. Odnos Milana Martića i Slobodana Miloševića, koji je po optužbi predvodio udruženi zločinački poduhvat, nikako "nije odnos dva zločinca", već "dva ozbiljna čoveka" koja su štitila svoj narod, smatra odbrana.

Branilac Predrag Milovančević kaže da je Martić "nevino optuženi predsednik prognanog naroda", da se nikako "ne može zvati zločincem nego junakom", te da bi za takvog "junaka" jedina pravična odluka sudskog veća bila oslobađajuća presuda po svih 19 tačaka optužnice.

Pošto su optužba i odbrana iznele svoje završne reči, sudskom veću se na samom kraju suđenja obratio i optuženi Milan Martić. Bivši predsednik RSK je rekao da je u trenutku dobrovoljne predaje bio optužen samo za granatiranje Zagreba, a da je tužilaštvo po njegovom dolasku u Hag optužnicu proširilo "za sve i svašta", prepisujući zapravo "laži koje su hrvatski mediji o njemu objavljivali". To "sve i svašta" odnosi se na ubistvo više stotina i proterivanje, zatočavanje i mučenja više hiljada civila u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.

Martić je optužio Sjedinjene Američke Države da su aktivno učestvovale u progonu srpskog stanovništva iz Krajine, a smatra da je zadatak šefa tužilačkog tima Amerikanca Aleksa Vajtinga/Alex Whiting da pred Tribunalom "opravda svoju državu, svaljujući krivicu na žrtvu". Za zahtev tužioca da se zbog zločina u hrvatskoj i bosanskoj Krajini i napada na Zagreb osudi na doživotnu zatvorsku kaznu, Martić "ima razumevanja", jer, kako je rekao, "tužilac je mlad čovek", pa će mu predlog kazne doživotnog zatvora dobro doći u nastavku karijere.

U kontekstu priče o Americi i njenom uticaju na region, Martić je pomenuo još nešto što je na intervenciju predsedavajućeg sudije redigovano iz transkripta i nije javno objavljano. Sudija Moloto je objasnio da je to učinio zbog jedne Martićeve neprikladne opaske koja se odnosila "na nečije gaće", ali nije detaljnije objasnio o čemu se radi.

Suđenje Martiću je danas zaključeno, a odluka sudskog veća se može očekivati narednih meseci.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 305

"KRIV SAM": Priznanje u Hagu umjesto suđenja u Sarajevu
MARKALE 2: Kako je nastao mit o "nepoznatom počiniocu"
PROMJENLJIVA SAVEZNIŠTVA: U zatočeništvu bivših saboraca
BIH-NE-BIH: Trbić hoće u Bosnu a Bosna ga neće