HomeTAJNA "KRAJINSKA STRATEGIJA" SLOBODANA MILOŠEVIĆA
U unakrsnom ispitivanju od strane branioca Milana Martića, "krajinski insajder" Milan Babić ponovio tvrdnje o tajnoj strategiji Beograda da pod plaštom priče o "očuvanju Jugoslavije", izazivanjem incidenata u Krajini stvori klimu za reakciju JNA u Hrvatskoj kako bi delovi ove republike bili pripojeni Velikoj Srbiji. Optuženog Martića označio je kao glavnog protagonistu takve politike u Krajini

Milan Babić svjedoči na suđenju MartićuMilan Babić svjedoči na suđenju Martiću

Namera vrha vlasti iz Beograda je 1991. bila da Srbi u Krajini incidentima izazivaju reagovanje hrvatske policije, kako bi mogla da se umeša JNA i izvrši vojni udar u Hrvatskoj. Ovu tvrdnju je "krajinski insajder" Milan Babić ponovio i u nastavku svedočenja na suđenju Milanu Martiću, odgovarajući na pitanja branioca.

Prvi ga je, kaže, na takav scenario upozorio tadašnji predsednik krajinskog SDS-a Jovan Rašković. Posle nekoliko incidenata u avgustu 1990. godine, rekao mu je da "prolivanje krvi ne odgovara nijednoj strani u Hrvatskoj, već nekome trećem ko bi mogao da se umeša i vojno interveniše". Svedok kaže da je siguran da je Rašković tada pod "trećom stranom" podrazumevao vlasti u Beogradu.

Babić se, tvrdi, i sam u to uverio u januaru 1991. godine kada se u Beogradu sastao sa Slobodanom Miloševićem. Tadašnji predsednik Srbije mu je objasnio da JNA planira da "hapsi ministre Vlade Hrvatske", odnosno da u toj republici "izvrši vojnu udar", te je Babiću savetovao da ostane u Beogradu uz policijsko obezbeđenje, dok se situacija ne smiri.

Ispitujući Babića o referendumu održanom u SAO Krajini u maju 1991. godine, Martićev branilac nastojao je da dokaže da Beograd nije uticao na kninske vlasti i da zato nije moglo biti ni "udruženog zločinačkog poduhvata", navedenog u optužnici. Tvrdio je da nije prihvaćena sugestija Slobodana Miloševića da referendumsko pitanje glasi: "Da li ste za ostanak u Jugoslaviji?", umesto planiranog: "Da li ste za pripajanje Srbiji?".

Babić je, međutim, rekao da je referendumsko pitanje izmenjeno upravo zbog intervencije Miloševića i da je na kraju glasilo: "Da li ste za pripajanje Srbiji i ostanak u Jugoslaviji". Iskoristio je tu temu da još jednom opiše javnu i tajnu strategiju Beograda. Suštinski, kako je opisao, Beograd je javno govorio o "očuvanju Jugoslavije", dok je tajno radio na stvaranju Velike Srbije, odnosno na "uspostavljanju de fakto stanja", kako je to Milošević eufemistički nazvao.

Pitanjem o pripajanju Krajine Srbiji Babić je, kako tvrdi, hteo da izvrši pritisak na Miloševića da se izjasni, odnosno da javno kaže ono na čemu je tajno radio. Miloševićev ključni čovek u sprovođenju tajne strategije u Krajini je, tvrdi Babić, bio optuženi Milan Martić.

Unakrsno ispitivanje Milana Babića biće nastavljeno i u narednih nekoliko dana.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 268

MILAN BABIĆ, 1956-2006: Smrt u Pritvorskoj jedinici
GREŠKA U PREVODU - Smanjena kazna Momiru Nikoliću
OVČARA - GRABOVO: Skok iz kamiona za gubilište
KOJA UNIFORMA?: Svečana nošnja vojvode Poplašena
NEPOŠTOVANJE SUDA: Tribunal štiti svoje zaštitne mere
BIH PROTIV SCG - Odgovornost države nije kolektivna krivica