HomeČEGA SE PAMETAN STIDI... MARTIĆ SE PONOSI
Slobodan Milošević u proleće 1995. godine tražio smenu Milana Martića zbog "samovoljnog" granatiranja Zagreba, nazivajući tadašnjeg predsednika RSK "zlikovcem" i "besnim psom", koji se ponosi onim čega se pametni stide

Milan Babić, u sudnici Haškog tribunalaMilan Babić, u sudnici Haškog tribunala

"Martićeva samovolja je otvorila put Tuđmanovoj bezobzirnosti" - rekao je Slobodan Milošević u maju 1995. godine tadašnjem predsedniku vlade Republike Srpske Krajine (RSK) Borislavu Mikeliću, u telefonskom razgovoru čiji je snimak danas prvi put emitovan pred Tribunalom u nastavku suđenja bivšem ministru policije i predsedniku Krajine, Milanu Martiću.

Tužilac Aleks Vajting/Alex Whiting je prezentirao ovaj presretnuti razgovor u završnici glavnog ispitivanja svedoka optužbe Milana Babića, Martićevog prethodnika na funkciji predsednika RSK. Babić je u januaru 2004. godine priznao krivicu za zločin progona hrvatskog stanovništva Krajine i osuđen je na 13 godina zatvora.

Nazivajući Martića "zlikovcem", Milošević nalaže Mikeliću da na narednoj sednici Skupština RSK traži njegovu ostavku. "Ako hoće Karadžić i Krajišnik da ga pokrivaju, pa nek’ ide tamo kod njih na Pale da im služi kao dvorska budala", rekao je Milošević objašnjavajući Mikeliću da je Martić "zlikovac koji ne razmišlja već reaguje kao životinja a ne kao čovek kad je naredio da se gađa Zagreb".

Babić je potvrdio da je u maju 1995. godine, na osnovu postignutog sporazuma sa Hrvatskom trebalo da ponovo bude otvoren autoput Beograd-Zagreb ali da je Martić tada odbio da to učini i tako isprovocirao "Bljesak", odnosno "vojno-policijsku akciju" u Zapadnoj Slavoniji. Milošević u presretnutom razgovoru objašnjava Mikeliću da "nije tačno da je Hrvatska napala kad je sve bilo spremno za otvaranje autoputa, nego je Martić rekao da mu to 'ne pada na pamet' i onda je Hrvatska napala".

"On se ponaša k'o besan pas... to niko nigde nije video bre, to ni Hitler nije radio... on rasturi Krajinu, ne zna se gde joj je kraj gde joj je početak", rekao je Milošević upozoravajući svog sagovornika da se radi o "opasnoj štetočini i zlikovcu" koji se hvali da je gađao Zagreb. "Čega se pametan stidi, time se lud ponosi", dodao je Milošević povodom Martićevih javnih izjava da je naredio granatiranje Zagreba, Karlovca i Siska, zaključujući da se "to ne radi kada imaš u okruženju 7.000 ljudi", koji su se kod Pakraca našli u obruču hrvatskih snaga.

Milan Babić je identifikovao glasove na snimku i potvrdio da su, prema njegovim saznanjima, stavovi izrečeni u presretnutom razgovoru "u skladu sa stavovima koje su sagovornici zastupali u to vreme." Snimak je, nakon toga, uključen u dokaze.

Tužilac je na kraju glavnog ispitivanja tražio da svedok objasni na koji način sebe smatra odgovornim za događaje u Krajini, budući da je priznao krivicu. Babić je rekao da je, podlegavši "strastima politike i etno-egoizma" podsticao netrpeljivost i mržnju Srba u Krajini protiv Hrvatske, te da je nastavio da obavlja svoje funkcije i onda kada mu je postalo jasno da se stvaranje srpskih institucija u Krajini zapravo sprovodi silom.

U nastavku svedočenja Milan Babić će odgovarati na pitanja Martićevog branioca Predraga Milovančevića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 266

NEVINOST BEZ ZAŠTITE: Za zločine su krivi drugi
SEDAM GODINA BEKSTVA: Od Višegrada do Haga, preko Buenos Airesa
PROVOKACIJA PA ODMAZDA: Martić se ponosi onim čega se pametan stidi
KOMANDANT U PIDŽAMI: Da li je Mrkšić spavao ili gledao kroz prste
BiH PROTIV SCG: U Međunarodnom sudu pravde počinje rasprava o genocidu