HomeMARTIĆEVA ODBRANA TRAŽI ISKLJUČENJE BABIĆEVOG SVEDOČENJA IZ DOKAZA
Da li će svedočenje Milana Babića, nakon njegove tragične smrti, ostati deo dokaznog materijala na suđenju Milanu Martiću?

Milan Martić u sudnici TribunalaMilan Martić u sudnici Tribunala

Suđenje Milanu Martiću se nastavlja, odlučilo je danas Pretresno veće, uprkos nastojanju odbrane da se postupak izvođenja dokaza optužbe prekine dok ne bude doneta odluka na koji način će se tretirati nedovršeno svedočenje tragično preminulog Milana Babića.

Unakrsno ispitivanje Milana Babića je prema rečima Martićevog branioca Predraga Milovančevića stiglo "otprilike do polovine". Nazivajući Babića "ključnim svedokom optužbe" i tvrdeći da se na njegovom iskazu "zasniva čitava optužnica", Martićev branilac je upozorio da bi, ukoliko takav "invalidan iskaz" ostane u spisima, odbrani "bila naneta velika šteta."

Ukoliko istraga koju je naložio predsednik Tribunala potvrdi da je Babić izvršio samoubistvo, po Milovančeviću bi se, kako je rekao, "postavilo pitanje koliko je taj svedok uopšte bio sposoban za davanje iskaza." Ponavljajući da bi njegovo svedočenje trebalo isključiti iz spisa, Martićev branilac je dodao da bi isto trebalo da važi i za niz dokumenata koje je tužilaštvo uvelo u dokazni materijal tokom ispitivanja Babića.

Optužba je suprotnog stanovišta i predlaže da se pokrene postupak u kojem bi se to pitanje "na prikladan način rešavalo pred većem". Argumente kojima potkrepljuje stav da bi iskaz Milana Babića trebalo da ostane u spisima, optužba će, kako je najavio tužilac Aleks Vajting/ Alex Whiting izneti u pisanom podnesku za dve sedmice.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 268

MILAN BABIĆ, 1956-2006: Smrt u Pritvorskoj jedinici
GREŠKA U PREVODU - Smanjena kazna Momiru Nikoliću
OVČARA - GRABOVO: Skok iz kamiona za gubilište
KOJA UNIFORMA?: Svečana nošnja vojvode Poplašena
NEPOŠTOVANJE SUDA: Tribunal štiti svoje zaštitne mere
BIH PROTIV SCG - Odgovornost države nije kolektivna krivica