HomeKAKO JE "BRACA" NAORUŽAVAO KRAJINU
U nastavku svedočenja na suđenju Milanu Martiću, "kninski insajder" Milan Babić govorio o tome kako su Milošević i JNA naoružavali Srbe u Krajini 1991. godine

Milan Babić u sudnici TribunalaMilan Babić u sudnici Tribunala

Nakon što je u prva dva dana svedočenja na suđenju Milanu Martiću opisao delovanje paralelne strukture vlasti u Krajini od polovine 1990. godine, kao i o javnoj i tajnoj strategiji za stvaranje "srpske država", Milan Babić je danas govorio o svojim susretima sa glavnim ličnostima te strukture na čijem je čelu, tvrdi, bio tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Kao predsednik vlade SAO Krajine Babić je u martu 1991. godine došao u Beograd da bi predsednika Srbije podsetio na pomoć koju mu je obećao. Milošević ga je dočekao sa informacijom da je "za njih kupio 20 hiljada komada oružja u Mađarskoj". Pošto je Babić odgovorio da o tome ništa ne zna, Miloševih je "žestoko opsovao, rekao da su ga prevarili i pozvao nekoga telefonom".

Ubrzo su se u kancelariji predsednika našli tadašnji sekretar za unutrašnje poslove Srbije Radmilo Bogdanović i načelnik SDB Jovica Stanišić. Objasnili su da je 500 komada oružja već upućeno na Baniju, a kada je Babić ponovio da za to ne zna Bogdanović mu je uzvratio: "Ne moraš ti baš sve da znaš".

Babić je međutim u međuvremenu saznao na koje su načine naoružavani Srbi u Krajini. Milan Martić i još dvojica policajaca iz Knina su mu julu 91. godine u selu Radučići, pokazali naoružanje – puške i minobacače – i objasnili kako "Braca otvara magacine TO Srbije i deli oružje". Braca je bio nadimak Mihalja Kertesa, koga je Babić opisao kao Stanišićevog i Miloševićevog prijatelja i saradnika. Nije znao koja je formalno bila njegova funkcije 1991. godine, osim da je imao kabinet "u zgradi Predsedništva Srbije, odmah iznad Miloševićevog".

Jedan od kanala kojima je u Krajinu stizalo oružje bila je, tvrdi Babić, i JNA. Opisao je kako mu je tadašnji načelnik za bezbednost Desetog korpusa JNA Dušan Smiljanić rekao "da se javi ako mu bude trebalo oružje". Nije mu se javio ali je kod njega poslao dvojicu poslanika skupštine SAO Krajine koji su od Smiljanića dobili oružje, potvrdio je Babić.

Tužilac je u dokaze uveo i jedan dokument iz oktobra 1994. u kojem pukovnik Smiljanić generalu Ratku Mladiću opisuje kako se ilegalno povezivao sa čelnicima Like, Banije, Korduna i Banja Luke i od kraja aprila do početka jula 1991. godine iz skladišta JNA naoružavao tamošnje stanovništvo.

Tim su oružjem, svedočio je Babić, snabdevani pripadnici jedinica koje je u kampovima kraj Benkovca i u Golubiću kraj Knina, obučavao Dragan Vasiljković poznatiji kao kapetan Dragan. Kamp je vodio Milan Martić uz asistenciju Franka Simatovića iz SDB Srbije, tvrdi Babić koji je u aprilu 1991. pozvan u Golubiće. Martić i Frenki, koji se ponašao kao "domaćin, starešina kampa", rekli su mu da se tu obučavaju specijalci.

Frenki mu je pokazao i poligon za obuku, strelište i top koji je kasnije "ugradio u oklopni voz – ne baš tako lep kao na filmu", opisao je Babić. Kamp je bio aktivan do avgusta 1991. godine rekao je Babić čije se svedočenje nastavlja i sledeće sedmice.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 266

NEVINOST BEZ ZAŠTITE: Za zločine su krivi drugi
SEDAM GODINA BEKSTVA: Od Višegrada do Haga, preko Buenos Airesa
PROVOKACIJA PA ODMAZDA: Martić se ponosi onim čega se pametan stidi
KOMANDANT U PIDŽAMI: Da li je Mrkšić spavao ili gledao kroz prste
BiH PROTIV SCG: U Međunarodnom sudu pravde počinje rasprava o genocidu