Home



BABIĆ: SRBI SU PRVI UPOTREBILI SILU U KRAJINI




Počelo svedočenje Milana Babića na suđenju Milanu Martiću

Milan Babić svjedoči na suđenju MartićuMilan Babić svjedoči na suđenju Martiću

"Srpska strana je prva upotrebila silu" u Krajini, svedočio je na suđenju bivšem predsedniku bivše RSK Milanu Martiću, njegov prethodnik na toj funkciji Milan Babić, koji je 2004. u Tribunalu priznao krivicu za progon i trenutno izdržava kaznu od 13 godina zatvora na koju je osuđen.

Prihvatajući pre dve godine Sporazum o priznanju krivice Babić se saglasio i da će "u svim postupcima pred Tribunalom, svedočiti istinoljubivo a shodno zahtevu kancelarije tužilaštva". Na suđenju Martiću, on se po treći put našao na klupi za svedoke. Prvi put je pred kraj 2002. - pre nego što je optužen - svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću, a drugi put prošle godine na suđenju Momčilu Krajišniku. Predstoje mu, po svemu sudeći, još najmanje tri-četiri svedočenja, u slučajevima Vojislava Šešelja, Jovice Stanišića i Franka Simatovića, Gorana Hadžića (koji je još u bekstvu), kao i na suđenju hrvatskim generalima Gotovini, Čermaku i Markaču, optuženim za zločine počinjene u toku i nakon operacije "Oluja" u leto 1995. godine.

"Srpska upotreba sile" u Krajini je prema Babiću počela 17. avgusta 1990. godine kada je kao predsednik skupštine Knin "poverovao" Martićevim saradnicima da "hrvatski specijalci" upadaju u Knin i Obrovac. Tanjug je tada objavio da je predsednik opštine Knin proglasio vanredno stanje, ali je Babić to istog dana demantovao pošto, kako je rekao, "hrvatskih specijalaca" nije ni bilo. Barikade su, međutim, ostale i tada je, rekao je Babić, "počelo ono što je kasnije nazvano balvan revolucija".

Svedočenje Milana Babića biće nastavljeno sutra i trajaće, kako se očekuje, desetak dana.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL




TV Tribunal 265

NEOBAVEŠTENOST BRANKA KOSTIĆA: Komandantu nije imao ko da javi
"JAVNI ČAS" U VUKOVARU: Bliski susret pukovnika JNA sa Vojvodom Topolom
PREDSEDNIK PROTIV PREDSEDNIKA: Treće haško svedočenje Milana Babića
MEGA PROCES: U aprilu suđenje "šestorki" iz Herceg-Bosne
PONOVNO IZJAŠNJAVANJE: Lukić poriče krivicu za višegradske lomače