HomeNEJASNA STRATEGIJA ODBRANE
Predsedavajući sudija upozorio branioca Milana Martića na "nejasnu strategiju odbrane" i pitanja koja "nisu relevantna" za pobijanje navoda optužnice o odgovornosti optuženog za zločine u Hrvatskoj i BiH

Reynaud Theunens, svjedok na suđenju MartićuReynaud Theunens, svjedok na suđenju Martiću

Umesto da se usresredi na odbranu, branilac Milana Martića “stalno postavlja pitanja čija je relevantnost nejasna sudskom veću”. Pritom, branilac Predrag Milovančević, prema mišljenju predsedavajućeg sudije Bakone Molotoa, od početka izvođenja dokaza vodi odbranu “oko slučaja” a ne “na samom slučaju” i čini celokupnu strategiju odbrane nejasnom.

Ova primedba južnoafričkog sudije usledila je nakon što je Martićev branilac, tokom unakrsnog ispitivanja svedoka tužilaštva Rejnoa Tunensa/Reynaud Theunens citirao odluku Međunarodnog suda pravde iz 1966. godine koja se odnosi na pitanja secesije na afričkom kontinentu. Budući da je svedok vojno – obaveštajni analitičar, a ne pravni ili politički veštak, on nije mogao da govori ni o “afričkoj secesiji”, ni o istorijskim okvirima sukoba ili detaljima republičke i savezne legislative u bivšoj Jugoslaviji, o čemu ga je sve pitao Milovančević.

Martićev branilac je, takođe, insistirao na pitanjima koja su se odnosila na “ulogu međunarodne zajednice u balkanskoj krizi” ili na “aktivnosti hrvatskih oružanih snaga” uoči sukoba 1991. godine. Tunens je više puta naglasio da je u svom ekspertskom izveštaju govorio “isključivo o organizaciji i strukturi oružanih snaga Krajine tokom sukoba u Hrvatskoj i njihovoj povezanosti sa optuženim”. Martić, optužen za zločine u Hrvatskoj, je od 1991. do 1995. godine bio na funkcijama ministra unutrašnjih poslova i odbrane, zamenika komandanta Teritorijalne odbrane i predsednika takozvane Republike Srpska Krajina.

Posle primedbe branioca da se neposredno pred rat državni vrh Jugoslavije nalazio u rukama Hrvata Ante Markovića i Budimira Lončara, Tunens je odgovorio da su se operativni i vojni položaji nalazili u rukama Srba i Crnogoraca dok su svi nesrbi ili otišli ili bili uklonjeni sa položaja u vojsci. U prilog tome svedok je ponovio tvrdnje iz glavnog ispitivanja - da je u leto 1991. godine JNA preuzela ulogu vojske koja štiti samo srpski deo stanovništva i njihove interese.

Unakrsno ispitivanje Rejnoa Tunensa biće nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 263

ZVANIČNA VERZIJA: Kako su Milošević i Kostić branili i izgubili Jugoslaviju
DOKAZNA VREDNOST: Orićev intervju, transkript i video trake
PODELA POSLA U VUKOVARU: "Teritorijalci" biraju, "Šešeljevci" likvidiraju
IMOVINSKO STANJE SLOBODANA PRALJKA: Generala nema ko da brani