HomeOD BOLNICE U VUKOVARU DO ZATVORA U SREMSKOJ MITROVICI
Na suđenju oficirima bivše JNA optuženim za masakr u Ovčari, doktor Juraj Njavro završio glavno svedočenje opisom “putovanja” iz Vukovara preko zatvora u Sremskoj Mitrovici do Zagreba

Juraj Njavro, svjedok na suđenju Juraj Njavro, svjedok na suđenju "Vukovarskoj trojki"

Hirurg vukovarske bolnice dr Juraj Njavro je na suđenju Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću svedočio kako je 20. novembra 1991. godine, nakon što su vojnici "evakuisali" vukovarsku bolnicu, odveden najpre u kasarnu JNA, a potom preko Šida i Beograda u zatvor u Sremskoj Mitrovici.

U Sremsku Mitrovicu su, zajedno sa doktorom Njavrom, odvedeni i upravnica vukovarske bolnice doktorka Vesna Bosanac i medicinski tehničar Ante Arić. Arić, koji je prethodnog dana već prošao kroz ispitivanje JNA, ispričao je svedoku da su vojnici želeli da znaju da li je dopremao, skrivao ili koristio oružje, koga je ubio i ko mu je naređivao. Pošto nisu bili zadovoljni odgovorima, vojnici su Arića, vezanog za stolicu, napili litrom vina i u potpunosti ga ošamutili. Arić mu je, tvrdi dr. Njavro, rekao da je tom događaju prisustvovao i major Šljivančanin.

Po dolasku u Sremsku Mitrovicu, svedok i doktorka Bosanac bili su očevici premlaćivanja kolege Arića koji je, kako je opisao dr Njavro, pretučen “poput beštije, toliko da su se čudili da je ostao živ”.

Svedok je ostao u sremsko-mitrovačkom zatvoru sledećih 18 dana. Rekao je da su ga često saslušavali, a da su mu stražari pretili i ponekad ga ozledili.

To, međutim, nije bilo njegovo poslednje iskustvo sa JNA. Naime, doktor Juraj Njavro je optužen pred Višim vojnim sudom u Beogradu za organizovanje oružane pobune, transplantaciju i prodaju ljudskih organa a na osnovu navodnih izjava kolega iz vukovarske bolnice, doktora Mladena Ivankovića i Tomislava Đuranca. Taj sudski proces, rekao je svedok, nikada nije okončan a doktori koji su ga navodno optuživali se nikada nisu pojavili u sudnici Vojnog suda da potvrde navode svojih izjava.

Doktor Njavro je tokom glavnog ispitivanja dao sud o toj dvojici kolega: za dr Ivankovića je rekao da je bio dobar hirurg ali “kadar komunističke partije”, dok je dr Tomislava Đuranca opisao kao prosečnog lekara, “sklonog čašici”.

Unakrsno ispitivanje dr Juraja Njavra počelo je danas posle podne i nastaviće se sutra. Nakon njega će, kako je danas najavljeno, svedočiti ambasador Herbert Okun, koji je zajedno sa Sarjusom Vensom/Cyrus Vance, specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN, 19. novembra 1991. bio u Vukovaru i bezuspešno pokušavao da dođe do bolnice. Ambasador Okun je o toj poseti Vukovaru već svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću, koji se takođe tereti za masakr u Ovčari.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 256

PRESUDA: Zločin izvršen - optuženi oslobođen
GLAVA OD POLA TONE: Milošević traži šestonedeljni prekid suđenja
NEUSPELA MISIJA: Izaslanici UN sprečeni da posete vukovarsku bolnicu
TRAKE I UNIFORME: Šta razlikuje oružane grupe od vojske?
(NE)MOĆ PREDSEDNIKA: Krajišnik je mogao samo da oduzima reč
NOVI MANDAT SUDIJA: Fausto Pokar novi predsednik Tribunala