HomeODBRANA: VUKOVARSKA BOLNICA JE BILA LEGITIMNA META
Teza odbrane Vukovarske trojke je da je bolnica bila legitimni vojni cilj, s obzirom da se, prema braniocima, sa njenog krova pucalo na avione JNA kao i da su se u njoj nalazili i pripadnici policije i Zbora narodne garde, a znak crvenog krsta je bio mali i nije se video sa leve obale Dunava, gde je bila artiljerija JNA.

Odbrana u slučaju Odbrana u slučaju "Vukovarska trojka"

Posle tri nedelje dokaznog postupka na suđenju za vukovarsku Ovčaru, nazire se pravac kojim se kreće odbrana oficira bivše JNA – Mileta Mrkšića, Veselina Šlijvančanina i Miroslava Radića.

Branioci najpre postavljaju sukob na vukovarskom ratištu u okvir drugačiji od onog koji je navelo tužilaštvo i tvrde da su opsada i granatiranje Vukovara usledili nakon postavljanja barikada na ulazu u grad u junu 1991. godine, odnosno, posle miniranja objekata koji su pripadali Srbima i blokade kasarne JNA tokom leta 1991. godine.

O ovim događajima je danas u unakrsnom ispitivanju govorila i svedokinja optužbe zaštićena pseudonimom P – 021 koja je 1991. godine bila lekar u vukovarskoj bolnici. S obzirom da, kako su rekli, pred sobom imaju “intelektualca”, branioci su je pitali “da li istorija Hrvatske počinje 1991. godine”, “da li je ona bila za odcepljenje Hrvatske”, "ko su bile ustaše", "ko je bio Franjo Tuđman"... ali je svedokinja uglavnom odbijala da odgovori na ta i slična pitanja.

Teza odbrane je, dalje, da je vukovarska bolnica bila legitimni vojni cilj, s obzirom da se, prema braniocima, sa njenog krova pucalo na avione JNA kao i da su se u njoj nalazili i pripadnici policije i Zbora narodne garde. Kao i prethodni svedoci iz bolnice, i svedokinja P – 021 je danas odgovorila da “nema saznanja o takvim delovanjima”, kao što ne zna ni da su ranjeni vojnici JNA, kako to tvrdi odbrana, “držani u vukovarskoj bolnici kao taoci” u iščekivanju evropskih posmatrača.

Svedokinja je potvrdila da znak crvenog krsta, postavljen u dvorištu i na krovu stare bolnice, nije bio dovoljno uočljiv. Time odbrana nastoji da dokaže da bolnica nije bila jasno obeležena kao medicinski objekat, pošto se taj znak nije mogao videti sa leve obale Dunava odakle su dolazile granate JNA. Pozivajući se na izjavu hirurga Juraja Njavra, datu istražiteljima tužilaštva 1995. godine, odbrana takođe tvrdi da je taj znak posle izvesnog vremena uklonjen.

Deo unakrsnog ispitivanja svedoka optužbe odbrana posvećuje i apelima koje je upravnica bolnice, doktorka Vesna Bosanac, slala međunarodnoj zajednici. Branioci tvrde da je u tim apelima neistinito predstavljano stanje u bolnici.

Svedokinja P 021 će svoje svedočenje završiti sutra kada bi tužilaštvo trebalo da izvede novog svedoka.

Mrkšić, Šljivančanin i Radić terete se za ubistvo najmanje 264 Hrvata koji su se, posle ulaska JNA u grad, 18. novembra 1991., kao bolesnici i ranjenici zatekli u bolnici, ili su se u nju sklonili u nadi da će biti evakuisani u druge delove Hrvatske. Umesto toga su odvedeni najpre u kasarnu JNA u Vukovaru a potom na farmu Ovčara gde su po kratkom postupku pogubljeni.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 255

GENERAL PROTIV GENERALA: Dve verzije jednog sastanka kod predsednika
"ŠESTORKA" IZ HERCEG-BOSNE: Da li se Tuđmanu sudi u odsustvu?
VUKOVARSKA TROJKA: Pogled na bolnicu sa srpske strane Dunava
ODVOJENO ILI ZAJEDNO: Jedno ili četiri suđenja za zločine u Srebrenici
PRITVORENIK I ZATVORENICA: Da li će Krajišnik tužiti Plavšićevu ili će je zvati da ga brani