HomeDR. NJAVRO: ŠLJIVANČANIN KOMANDOVAO, RADIĆ MALTRETIRAO
Doktor Juraj Njavro tvrdi da je optuženi major Šljivančanin je komandovao vojnicima i teritorijalcima koji su došli u vukovarsku bolnicu, a kapetana Radića identifikuje kao osobu koja je vršila selekciju ranjenika i bolesnika.

Juraj Njavro, svjedok na suđenju Juraj Njavro, svjedok na suđenju "Vukovarskoj trojki"

Doktor Juraj Njavro, hirurg vukovarske bolnice prvi je svedok na suđenju Vukovarskoj trojki koji je jednog od optuženih, kapetana Miroslava Radića, identifikovao kao osobu koja je vršila selekciju ranjenika i bolesnika u vukovarskoj bolnici.

Doktor Njavro je svedočio da je Radić došao u bolnicu 18. novembra 1991. godine oko 13 časova i u pratnji nekadašnjeg portira bolnice i pripadnika Teritorijalne odbrane Bogdana Kuzmića, “obavio inspekciju.” Radić i Kuzmić su obišli sve ranjenike i civile, kako bi, tvrdi svedok, “prepoznali one koji će 20. novembra biti izvedeni i završiti na Ovčari”.

Kada je Radić oko 17 časova napustio bolnicu, svedok je obišao neke od ranjenika i bolesnika. Požalili su se da su ih kapetan Radić i Bogdan Kuzmić “psihički maltretirali,” nazivali ih “ustašama i koljačima” i pretili im ubistvom. Svedok je rekao i da su pacijenti pretpeli i fizičku bol, jer im je kapetan Radić "dirao one delove tela koji su zbog ozleda najbolniji."

Doktor Juraj Njavro je prvi kontakt sa optuženim kapetanom imao sledećeg dana, 19. novembra oko 8 sati ujutro. Radić se predstavio činom, imenom i prezimenom i obavestio doktora da je “od tog trenutka uhapšen” i da “ne sme da napušta prostoriju” u kojoj ga je čuvao vojnik JNA. Kada je doktor protestovao zbog torture kojoj se izlažu bolesnici i ranjenici, Radić mu je odgovorio da se “to dešava po naređenju ili dopuštenju zapovednika majora Šljivančanina”.

Šljivančanin je, tvrdi svedok, i sam potvrdio da on jedini rukovodi bolnicom. Prema dr. Njavri, optuženi se prvi put predstavio kao zapovednik 18. novembra u razgovoru sa predstavnikom Međunarodnog crvenog krsta Nikolasom/Nicholas Borsingerom. Drugi put je na sastanku bolničkog osoblja, 20. novembra, rekao da je “bolnica pod njegovim zapovedništvom”. Oko devet sati tog dana, improvizovana čekaonica u podrumskim prostorijama, nekada prepuna ranjenika i bolesnika, bila je skoro potpuno ispražnjena. Doktor Njavro je pokušao da sazna šta se dogodilo ranjenicima i gde su odvedeni ali mu je kolega sa vojno medicinske akademije, doktor Marko Ivezić, rekao da ne može da odgovori na to pitanje i da se “sve odvija po naređenju majora Šljivančanina”.

Optužnica tereti Šljivančanina i Radića da su “komandovali srpskim snagama odgovornim za zlostavljanje i lišavanje života nesrba odvedenih iz vukovarske bolnice na poljoprivredno dobro Ovčara” te da su “lično učestvovali u njihovom odvođenju i selekciji” znajući da će biti zatvoreni a potom progonjeni i ubijeni.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 256

PRESUDA: Zločin izvršen - optuženi oslobođen
GLAVA OD POLA TONE: Milošević traži šestonedeljni prekid suđenja
NEUSPELA MISIJA: Izaslanici UN sprečeni da posete vukovarsku bolnicu
TRAKE I UNIFORME: Šta razlikuje oružane grupe od vojske?
(NE)MOĆ PREDSEDNIKA: Krajišnik je mogao samo da oduzima reč
NOVI MANDAT SUDIJA: Fausto Pokar novi predsednik Tribunala