HomePOTVRĐENE PRESUDE I KAZNE OSUĐENIMA ZA SILOVANJA U FOČI
Žalbeno veće odbacilo sve osnove žalbi Dragoljuba Kunarca, Radomira Kovača i Zorana Vukovića i potvrdilo kazne koje su im izrečene u prvostepenoj presudi

Žalbeno veće Haškog tribunala odbacilo je danas sve osnove žalbi trojice osuđenih za silovanja i seksualna porobljavanja bošnjačkih žena u Foči i potvrdilo u celosti prvostepenu presudu: kako nalaze o krivici svakog od optuženih tako i zatvorske kazne koje im je 22. februara prošle godine izreklo Pretresno veće.

Prvooptuženom Dragoljubu Kunarcu Žalbeno veće je potvrdilo kaznu od 28 godina zatvora, koja mu je izrečena zbog višestrukih silovanja bošnjačkih devojaka i njihovog "podvođenja" vojnicima koji su mu bilo podređeni. Zbog silovanja i seksualnog porobljavanja četiri devojke, među kojima je bila i jedna 12-godišnja devojčica, Radomir Kovač je osuđen na 20 godina zatvora, a Žalbeno veće je danas zaključilo da mu je ta kazna pravedno odmerena. Konačno, trećem optuženom, Zoranu Vukoviću je – zbog silovanja i mučenja 15-godišnje devojke - potvrđena kazna od 12 godina zatvora.

Silovanja i seksualne porobljavanja bošnjačkih devojaka i žena u Foči, između aprila '92. i februara '93. godine, "bila su deo sistematskog napada protiv nesrpskog civilnog stanovništva", u kojem su učestvovala trojica osuđenih - navodi se u sažetku presude koji je pred sudom pročitao predsedavajući Žalbenog veća, sudija Klod Žorda/Claude Jorda.

Potvrđujući prvostepenu presudu, Žalbeno veće je zaključilo da su u njoj opravdano uzete u obzir činjenice da su trojica počinilaca bili učesnici u oružanom konfliktu, zatim da su žrtve bili civili i članovi druge strane u konfliktu, kao i činjenica da su zločini koje su izvršili Kunarac, Kovač i Vuković "doprinosili ostvarenju krajnjeg cilja vojne kampanje" - etničkom čišćenju tog dela Bosni i Hercegovine od nesrpskog stanovništva.

Presuda Žalbenog veća, istakao je sudija Žorda, "pojašnjava status silovanja kao zločina po običajnom međunarodnom pravu."

Osuđeni Kunarac, Kovač i Vuković ostaće u pritvoru tribunala do transferu u neku od zemalja- članica UN u čijim će zatvorima služiti kazne koje su im danas potvrđene.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 106

SLUČAJ RAČAK: MASAKR ILI SUKOB?: Peti susret Slobodana Miloševića sa Viljemom Vokerom
SILOVANJE - ZLOČIN PROTIV ČOVEČNOSTI: Potvrđena presuda za seksualno nasilje u Foči
PRETNJE ŠAMAČKOM "INSAJDERU": Svedočenje Stevana Todorovića zatvoreno za javnost
IVIĆ PAŠALIĆ U HAGU: Tuđman - predsjednik bez ovlašćenja
ŠLJIVOVICA ILI KRUŠKOVAČA?: "Drenički model" rešavanja kosovskog problema