HomeSILOVATELJ IZ FOČE PREVREMENO NA SLOBODI
Bivši vojni policajac Radomir Kovač se, odlukom predsednika Tribunala Teodora Merona, nakon dve trećine odslužene kazne vratio u Foču gde je tokom rata počinio brojna silovanja muslimanskih žena i devojčica i zbog toga osuđen na 20 godina zatvora

Radomir Kovač u sudnici TribunalaRadomir Kovač u sudnici Tribunala

Nakon odluke o prevremenom oslobađanju bivšeg predsednika skupštine bosanskih Srba Momčila Krajišnika, u Tribunalu je obelodanjena odluka o puštanju još jednog osuđenog ratnog zločinca na slobodu. Radi se o Radomiru Kovaču, bivšem zameniku komandanta vojne policije u Foči, osuđenom na 20 godina zatvora zbog porobljavanja i silovanja muslimanskih žena i maloletnih devojčica. Odluku o puštanju je 27. marta doneo predsednik Tribunala Teodor/Theodor Meron, izvršena je 1. jula ove godine a obelodanjena juče.

Odluka o prevremenom puštanju doneta je pre svega zahvaljujući činjenici da je 3. decembra 2012. godine navršeno dve trećine 20-godišnje kazne, tako da je Kovač do puštanja odslužio nekih 14 godina, od čega veći deo u norveškom zatvoru, a manji u pritvoru Tribunala.

Zanimljivi su navodi dela odluke o prevremenom puštanju koji se odnose na takozvane pokazatelje rehabilitacije osuđenika, koji Kovaču, po zaključku sudije Merona, idu u prilog. Evo i zašto. Prvo, navodi se da je u podnesku izrazio "žaljenje" zbog (ne)dela za koje je osuđen, kao i da je obećao da sebi "više nikada neće dozvoliti da se nađe u situaciji da počini bilo kakav zločin". Drugo, tvrdi da je "u potpunosti promenio svoje društvene vrednosti" i "obrazovao se" u tom pogledu. Tako, recimo, sem jedne sitne čarke, nikada nije došao u sukob sa zatvorskim čuvarima i, što je još važnije, nikada nije pokazao "problematično ponašanje" prema ženskim zatvorenicama sa kojima je dolazio u kontakt. U redovnom je kontaktu sa svojom ženom i želi da joj se vrati, a planira da sa njom živi u Foči, gde je tokom rata u svom stanu u ropstvu držao i silovao druge žene i devojčice. Radiće, kaže, na farmi svog oca ili će otvoriti stolarsku radionicu, budući da je taj zanat uspešno "ispekao" tokom služenja kazne.

Jedino što Kovaču ne ide u prilog je težina zločina za koje je osuđen. S tim u vezi se navodi da je tokom rata u svom stanu držao zatočene četiri žene, zlostavljao ih, silovao i ustupao ih drugim vojnicima. Jednu od njih, koja je imala 15 godina, "rezervisao" je za sebe i silovao skoro svako veče kada je bio u stanu. Na kraju je tri od četiri devojke prodao drugim vojnicima. Sve to uzeto je kao otežavajuća okolnost pri odlučivanju o prevremenom puštanju, ali nedovoljna da Kovača zadrži u zatvoru do isteka kazne.

Podsetimo i na reči sutkinje Mumbe prilikom izricanja prvostepene presude Kovaču: "Držali ste te devojke kao robove, da ih uzmete kad poželite i date ih kome želite. Uživali ste u vlasti nad njihovim životima, što ste pokazali kad ste ih terali da gole plešu na stolu, i kad ste ih, na kraju, prodali drugim vojnicima". Tada je istaknuto da se "posebno okrutno i nemilosrdno postupalo prema bespomoćnoj 12-godišnjoj devojčici koju je Kovač silovao, davao drugim vojnicima da je siluju i na kraju prodao". Od tada više nikada nije viđena.

Presudom kojom je Radomir Kovač osuđen na 20, njegove kolege silovatelji Dragoljub Kunarac i Zoran Vuković dobili su 28 i 12 godina zatvora. Vuković je prevremeno pušten 2008. godine, a Kunarac u nemačkom zatvoru čeka još koju godinu do isteka dve trećine izrečene kazne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 593

DRAŽEN ERDEMOVIĆ: Posljednje svjedočenje prvog tribunalovog pokajnika
SUPERPOLICAJAC: Najbolji među najboljima neobaviješten o zločinima policije
POSLE TRIBUNALA: Inaugurisan haški ogranak Mehanizma za međunarodne sudove