HomeDERONJIĆ NEGIRA KRIVICU
Bivši predsjednik kriznog štaba Bratunca, Miroslav Deronjić, izjasnio se da nije kriv ni po jednoj od šest tačaka optužnice

Miroslav Deronjić u sudnici TribunalaMiroslav Deronjić u sudnici Tribunala

Miroslav Deronjić, bivši predsjednik kriznog štaba Bratunca, izjasnio se danas da nije kriv ni po jednoj od šest tačaka optužnice koja ga tereti za ubojstvo najmanje 60 bošnjačkih civila u selu Glogova, 9. maja 1992.

Prema optužnici, u napadu na selo Glogova udaljeno nekoliko kilometara od Bratunca, sudjelovali su pripadnici tadašnje JNA i lokalne Teritorijalne obrane, a Miroslav Deronjić bio je prisutan sve vrijeme napada. Rano ujutro devetog maja, srpske snage su granatirale selo, da bi ga kasnije toga dana i okupirale. Tada su počele nasumične egzekucije bošnjačkih muškaraca. Grupa od petnaest Bošnjaka ubijena je, tvrdi se u optužnici, na glavnoj ulici, a Deronjićevi podređeni potom su organizirali prebacivanje tijela ubijenih do obale obližnje rijeke Jadar. Potom su i Bošnjaci koji su prebacili tijela ubijeni na obali rijeke. Najmanje jedna od žrtava je, prema optužnici, ubijena u prisustvu Miroslava Deronjića.

Predsjedavajući sudac Liu Daqun je, nakon javnog čitanja optužnice, izvijestio optuženog da će, do daljeg, ostati u pritvoru, a da će datum početka suđenja biti objavljen naknadno.

Današnje zasjedanje je, sasvim neuobičajeno, završeno u sjednici zatvorenoj za javnost, jer je Deronjićev zastupnik želio sud upoznati "sa okolnostima hapšenja optuženog". Deronjića su, inače, u nedjelju u Bratuncu uhapsili pripadnici SFOR, a da "okolnosti" nisu bile posebno nježne vidjelo se danas po modricama na licu optuženog.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 110

EKSPRESNO HAPŠENJE U BRATUNCU: Miroslav Deronjić se našao u Hagu četiri dana po podizanju optužnice
MILOŠEVIĆ O IZBEGLICAMA: Kada su kosovski Albanci išli na "piknik" preko granice
BEOGRAD GARANTUJE - TUŽILAC NE VERUJE: Momčilo Krajišnik i Momčilo Gruban traže privremenu slobodu
PRAVDA JE SPORA ALI DOSTIŽNA: Okončano šestogodišnje begstvo Radovana Stankovića
ISTRAGA O PRITVORSKOM "BIZNISU": Kako je Zoran Žigić "zaradio" 200 hiljada eura u haškom pritvoru