HomeBUDUĆA SEĆANJA
Tvrdnjom da su joj sećanja danas "svežija" nego pre osam godina svedokinja iz Bjelovca pokušala da objasni razlike u svojim izjavama iz 1993. i danas

Mira Filipović, svjedok na sudjenju OrićuMira Filipović, svjedok na sudjenju Oriću

Mira Filipović iz Bjelovca kraj Srebrenice odvedena je iz porodične kuće 14. decembra 1992. nakon što su selo napali "naoružani ljudi u civilu i maskirnim uniformama sa povezima na glavi ili rukama", kako ih je opisala svedočeći na sudjenju bivšem zapovedniku Armije BiH u području Srebrenice Naseru Oriću.

U napadu su poginuli otac i brat njenog muža Slavoljuba Filipovića koji je, kako je opisala, tog dana rano ujutro napustio kuću, čim je počela pucnjava. Filipović je krajem prošle godine svedočio na ovom sudjenju i opisao kako je - u jednom razgovoru radio-vezom - optužio Orića da je "bebe proglasio borcima", pošto su 14. decembra 1992., uz njegovu majku i suprugu, iz kuće odvedena i njegova deca.

Mira Filipović je opisala kako je tada pokušala da se zaštiti od napadača bacivši na njih dve bombe koje je pronašla u kući. Bombe, tvrdi, nisu eksplodirale jer ih ona nije pravilno aktivirala, ali su napadači tako otkrili da se neko krije u kući i ubacili bombu u nju. Svedokinja i jedan dečak koji se kod nje krio zadobili su povrede po licu i telu.

Branilac Nasera Orića Džon Džons/John Jones je u unakrsnom ispitivanju svedokinju suočio sa izjavama koje je 1993. i 1994. godine dala srpskim vlastima, a u kojima se te povrede pripisuju bombi koju je ona sama bacila na napadače. Tvrdeći da je "posle oslobadjanja jedno vreme bila u šoku", te da su njene kasnije izjave pouzdanije jer je "kako je vreme prolazilo shvatala šta se zapravo tada dogodilo", svedokinja je ostala pri verziji koju je ispričala u sudnici.

Mira Filipović je u glavnom ispitivanju potvrdila da je tokom dva meseca, dok nije razmenjena, niko nije zlostavljao ali da je više puta ispitivana. U selu Položnik gde je sprovedena zajedno sa dvadesetak meštana iz Bjelovca, ispitivao je izvesni Kemo, pominjan u dosadašnjim iskazima svedoka kao vojnik koji je tukao zatočenike srebreničkog SUP-a. "Kemo je pitao šta se dešavalo u Bjelovcu, gde je oružje i vojska, i sve vreme ispitivanja vrteo u ruci veliki nož", opisala je svedokinja.

U Položniku je zatekla i Hazima Omerovića zvanog Mrki, koji je takodje pominjan u ranijim svedočenjima o prebijanjima u srebreničkom SUP-u. Svedokinja ga je opisala kao čoveka "vrlo sličnog" Naseru Oriću koji je "voleo da ističe da je Orićev zamenik i bliski saradnik". Kada je prebačena u Srebrenicu, s decom je smeštena kod njegovih sestara, a Mrki joj je, kako je opisala, pomogao da jednom poseti svekrvu, zatvorenu u zgradi SUP-a.

Odgovarajući na pitanja Orićevog branioca, svedokinja je potvrdila da su Mrki i njegove sestre, prema njoj i njenoj deci, bili pažljivi i da se u njihovim kućama "osećala bezbedno".

Sudjenje Naseru Oriću biće nastavljeno sledeće sedmice.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 219

PRESUDA: Sporedne uloge u najtežem zločinu
OBRAZ ILI ŽIVOT: "Hamletovske dileme" profesora Markovića
BOMBA U DVE VERZIJE: Vraćeno ili promenjeno sećanje
PREDAJA: Todović odložio izjašnjavanje o krivici
NEVOLJNI SVEDOK: Da li je "Komandant Čeliku" komandovao jedinicom "Čeliku"