HomeJOŠ JEDAN HAŠKI PREDMET ZA SUD U SARAJEVU
Danas podnet zahtev za ustupanje predmeta Mitra Raševića – optuženog za zločine u fočanskom KP Domu – pravosudju Bosne i Hercegovine. Trenutno pet predmeta čeka na odluku o ustupanju sudovima u BiH, Hrvatskoj i SCG

Mitar Rašević u sudnici TribunalaMitar Rašević u sudnici Tribunala

Tužilaštvo Haškog tribunala podnelo je zahtev da se predmet Mitra Raševića, optuženog za zločine nad zatvorenicima Kazneno-popravnog doma u Foči 1992. i 1993. godine, ustupi pravosudju Bosne i Hercegovine, saopšteno je na današnjoj konferenciji o stanju u postupku protiv bivšeg komandira straže u KP Domu. Dva dana ranije isti zahtev je podnet i za predmet Save Todovića, bivšeg zamenika upravnika fočanskog KP Doma, a predsednik Tribunala Teodor/Theodor Meron je već odredio posebno Raspravno veće koje će o tome odlučivati.

U slučaju da se Raševiću bude ipak sudilo u Tribunalu, tužilaštvo planira oko 50 svedoka od kojih bi samo petnaestak svedočili uživo, dok bi ostali priložili pismene izjave i u sudnici odgovarali na pitanja branioca. Reč je, uglavnom, o bivšim zatočenicima koji su već svedočili na sudjenju Miloradu Krnojelcu, tadašnjem upravniku fočanskog KP Doma, osudjenom na 15 godina zatvora. Optužba procenjuje da bi njen dokazni postupak mogao da bude završen za samo tri ili četiri sedmice.

Slučaj Raševića i Todovića je, inače, peti predmet koji haško tužilaštvo želi da prepusti domaćim pravosudjima. Predmet Rahima Ademija i Mirka Norca, hrvatskih generala optuženih za zločine u Medačkom džepu, trebalo bi da bude ustupljen hrvatskom pravosudju. Pored Raševića i Todovića, na odluku o prebacivanju bosansko-hercegovačkom pravosudju čekaju i predmeti četvorice optuženih za zločine u prijedorskim logorima, na čelu sa Željkom Mejakićem, komandirom straže u Omarskoj, kao i predmet Radovana Stankovića, optuženog za silovanja u Foči. Konačno, slučaj Vladimira Kovačevića zvanog “Rambo”, bivšeg kapetana JNA optuženog za granatiranje Dubrovnika, trebalo bi da bude ustupljen pravosudju Srbije i Crne Gore.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 211

PRAVA OPTUŽENOG: Slobodan Milošević ponovo u glavnoj ulozi
SVEDOČENJE PREŽIVELOG: Miris baruta i krvi u ukletom autobusu
ISTORIJSKE PARALELE: Bosna se mogla podijeliti samo nasiljem
RAT ILI GLAD: Zašto su napadana srpska sela oko Srebrenice