HomeSUDJENJE MITRU RAŠEVIĆU U NOVEMBRU
Ovo je drugi postupak za zločine u KP domu Foča. Prvi se na optuženičkoj klupi našao bivši upravnik zatvora Milorad Krnojelac koji je, nakon žalbenog postupka, osudjen na 15 godina zatvora

Mitar Rašević u sudnici TribunalaMitar Rašević u sudnici Tribunala

Sudjenje bivšem komandiru straže u Kazneno-popravnom domu Foča, Mitru Raševiću, je peti postupak čiji je početak, barem okvirno, zakazan za novembar 2004. godine.

Prema najavama pred-raspravnih vijeća, tog mjeseca bi trebale početi glavne rasprave u predmetima "Mejakić i ostali", Sefer Halilović, Milan Martić, a trebalo bi da bude spremno i sudjenje Pašku Ljubičiću.

Na konferenciji o stanju u postupku protiv Mitra Raševića, tužitelji i obrana su izvijestili vijeće da pripreme za sudjenje, uključujući objelodanjivanje dokaznih materijala otpužbe, teku bez problema. Strane u postupku takodjer očekuju da će se suglasiti o značajnom broju nespornih činjenica o stanju u Foči i KP domu gdje su od 1992. do 1994. bile držane stotine bošnjačkih civila.

Od ukupno 50 najavljenih svjedoka optužbe, samo će 15 svjedočiti uživo u sudnici, a pisane izjave ostalih bit će uvedene u dokazni materijal.

Ovo je drugi postupak za zločine u KP domu Foča. Prvi se na optuženičkoj klupi našao bivši upravnik zatvora Milorad Krnojelac koji je, nakon žalbenog postupka, osudjen na 15 godina zatvora. U bjekstvu je Savo Todović, koji je u KPD imao funkciju zamjenika upravnika.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 199

VISOKI PRITISAK: Ubrzana procedura za imenovanje branioca Miloševiću
SVEDOK BEZ MATERNJEG JEZIKA: Da li general Strugar zaslužuje spomenik na Stradunu
KOMANDNA ODGOVORNOST: Završeno izvođenje dokaza protiv Hadžihasanovića i Kubure
"ČIŠĆENJE SREBRENICE": Civilna zaštita na nepojmljivom zadatku
BEGUNCI: Devet godina skrivanja Karadžića i Mladića