Home"OTPEČAĆENE" JOŠ DVE HAŠKE OPTUŽNICE
Na zahtev tužioca, sudije Haškog tribunala skinule pečat sa optužnica kojima se Savo Todović i Mitar Rašević terete za zločine u fočanskom KP Domu. Pod pečatom ostale još samo dve "stare" optužnice haškog tužilaštva

Sudije Haškog tribunala skinule su pečat sa još jedne "stare" optužnice, podignute još u junu 1997. Na njoj su dva imena: Savo Todović i Mitar Rašević optuženi su za zločine koji su, nad Bošnjacima zatočenim u fočanskom Kazneno-popravnom domu, počinjeni u periodu od aprila 1992 do oktobra 1994. Za iste je zločine, inače, optužen i upravnik KP Doma u Foči, Milorad Krnojelac, koji u pritvoru Tribunala čeka presudu, nakon što mu je u julu ove godine završeno suđenje. Presuda Krnojelcu bi, kako se očekuje, mogla da bude saopštena početkom sledeće godine.

Savo Todović je, prema navodima danas objavljene optužnice, bio zamenik upravnika, a Mitar Rašević komandir straže u fočanskom KP domu. U optužnici se tvrdi da su srpske snage, nakon što su u aprilu 1992. preuzele kontrolu nad Fočom, počele masovno da hapse i zatvaraju bošnjačke i druge nesrpske civile, uključujući i fizički ili mentalno hendikepirane i bolesne ljude. Glavno mesto za zatvaranje muškaraca bio je KP Dom, pre rata najveći zatvor u bivšoj Jugoslaviji.

Prema dokazima koji su prezentirani na suđenju Miloradu Krnojelcu, oko 300 zatočenika je nestalo iz KP doma i smatraju se ubijenim. Savo Todović, navodi se u optužnici sa koje je danas skinut pečat, je u KP domu radio od 1974., a tokom rata je bio upravnika. Optužba tvrdi da je Todović bio zadužen za "selekciju zatvorenika", odnosno odbir koji će od njih biti kažnjavani, ubijeni, pretučeni, odvođeni na prisilni rad, zatvarani u samice ili razmenjeni.

Drugi optuženi, Mitar Rašević je, kako se navodi, u periodu kojim se bavi optužnica bio komandir zatvorske straže i njegova glavna dužnost je bila da nadzire rad i ponašanje 37 stražara. Prema optužnici, Rašević je, takođe, bio zadužen za samice i mogao je da oslobađa zatvorenike iz izolacije, a komunicirao je i sa vojnim i političkim vlastima u Foči oko razmena zatočenika.

Todović i Rašević su optuženi za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija.

Ovo je, inače, treća "stara" optužnice sa koje je, u poslednja dva meseca, na zahtev glavnog tužioca Karle/Carla del Ponte, skinut pečat Tribunala. Svrha javnog neobjavljivanja optužnica je da se olakša hapšenje optuženih, ali pošto se to nije dogodilo ni nakon četiri i po godine od podizanja optužnice, njeno dalje zadržavanje pod pečatom izgubilo je svaki smisao, te se tužilac nada da će, na ovaj način, pojačati pritisak na vlasti zemlje, ili zemalja, u kojima se optuženi kriju.

Pod pečatom tribunala su, kako saznajemo, ostale još samo dve "stare" optužnice - podignute pre više godina - a njihovo se javno objavljivanje može očekivati u narednim nedeljama ili mesecima.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 82

SUĐENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU: Jedno, dva ili tri suđenja
SUĐENJE ZA GRANATIRANJE I TERORISANJE SARAJEVA: Sarajevska bolnica na meti artiljeraca sa Trebevića
SUĐENJE ZA ZLOČINE U CENTRALNOJ BOSNI: Zapovjednici Armije BH oslobođeni do početka suđenja
HAŠKO TUŽILAŠTVO: Otpečaćene još tri optužnice