HomeSAVO TODOVIĆ ODLOŽIO IZJAŠNJAVANJE O OPTUŽNICI
Bivši zamenik upravnika Fočanskog KP Doma iskoristio pravo da se o optužnici – koja ga u 18 tačaka tereti za zločine nad zatvorenim bošnjačkim i hrvatskim civilima – izjasni u roku od 30 dana. Todović ne želi da javno govori o tome “gde je živeo do dolaska u Hag.”

Savo Todović u sudnici TribunalaSavo Todović u sudnici Tribunala

Pošto se proteklog vikenda predao vlastima Republike Srpske koje su ga prosledile u Hag, bivši zamenik upravnika fočanskog KP Doma Savo Todović izveden je danas pred sudiju Tribunala. Prilikom predstavljanja, nije hteo da javno govori o tome gde je živeo do trenutka predaje. “Radije bih o tome na zatvorenoj sednici” – odgovorio je Todović sudiji Karmelu Adjijusu/Carmel Agius, koji je potom naložio da se na kratko predje na privatnu raspravu.

Todović, koga je na današnjoj raspravi zastupao beogradski advokat Slobodan Zečević, je iskoristio pravo da izjašnjavanje o optužnici odloži za 30 dana. Pošto se odrekao prava da mu se čita optužnica, sudija Adjijus je samo prošao kroz njenih 18 tačaka kojima se Todović tereti za progone na političkim, rasnim i verskim osnovama, protivzakonito zatočavanje civila, ubistva, mučenja, okrutna postupanja, nečovečna dela, nanošenje teških telesnih i duševnih povreda, porobljavanje i druge zločine koji su, prema optužnici, počinjeni u fočanskom KP Domu 1992. i 1993. godine.

Bez obzira na to kako će se izjasniti kroz 30 dana, Todović će se, po svemu sudeći, relativno kratko zadržati u Hagu. Naime, ukoliko prizna krivicu, odmeriće mu se kazna nakon čega će iz haškog pritvora biti prebačen u zatvor neke od zemalja-članica UN u kojem će izdržavati kaznu. Ukoliko se kroz 30 dana izjasni da nije kriv, Todoviću će se – zajedno sa Mitrom Raševićem, bivšim komandirom straže u fočanskom KP Domu – najverovatnije suditi u Bosni i Hercegovini. Predsednik Tribunala je krajem prošle godine imenovao veće koje će odlučiti o zahtevu tužilaštva da se predmet Raševića i Todovića ustupi domaćem pravosudju. Njih dvojica su, inače, bili optuženi zajedno sa bivšim upravnikom fočanskog KP Doma, Miloradom Krnojelcem, koji je u medjuvremenu pravosnažno osudjen na 15 godina zatvora.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 219

PRESUDA: Sporedne uloge u najtežem zločinu
OBRAZ ILI ŽIVOT: "Hamletovske dileme" profesora Markovića
BOMBA U DVE VERZIJE: Vraćeno ili promenjeno sećanje
PREDAJA: Todović odložio izjašnjavanje o krivici
NEVOLJNI SVEDOK: Da li je "Komandant Čeliku" komandovao jedinicom "Čeliku"