HomeJOKIĆEVA ODBRANA TRAŽI OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU
Načelnik inženjerije Zvorničke brigade je u srebreničkoj operaciji VRS “pretežno bio angažovan kao običan vojnik”, tvrdi u završnoj reči odbrana Dragana Jokića.

“Dragan Jokić, kao načelnik inženjerije Zvorničke brigade, nije nikada preuzeo komandovanje inženjerijskom jedinicom”, rekao je u završnoj reči na drugom tribunalovom sudjenju za zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Jokićev branilac Miodrag Stojanović.

U završnici sudjenja, svoje zaključne argumente je nakon tužilaštva i branioca prvooptuženog Vidoja Blagojevića, bivšeg komandanta Bratunačke brigade, prezentirala i odbrana Dragana Jokića, tražeći od veća da njihovog klijenta oslobodi po svim tačkama optužnice koje ga terete za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Tužilaštvo, tvrdi Jokićev branilac, “nije dokazalo njegovu odgovornost za zatočavanja, ubistva, i pokop srebreničkih Muslimana u masovne grobnice, na području Bratunca i Zvornika.”. Odbrana ne spori Jokićev položaj načelnika inženjerije i štabskog oficira Zvorničke brigade, kao ni dužnosti koje je u tom svojstvu obavljao, ali poriče da su one podrazumevale i “rukovodjenje i komandovanje inženjerijskom četom brigade i koordinaciju u angažovanju mašinerije na mestima zločina”.

“Dragan Jokić na položaju štabskog oficira ne može naredjivati. On može samo prenositi naredjenja i to dokazi pokazuju”, rekao je Stojanović. Branilac je objasnio i da u svojstvu načelnika inženjerije Jokić ima samo “ savetodavnu ulogu”. “Naredjenja je izdavao komandir inženjerijske čete, na osnovu naredjenja komandanta brigade, samo pribavljajući mišljenje načelnika inženjerije”, objasnio je branilac.

Opisujući kako je 13. jula, dan uoči preuzimanja dužnosti dežurnog oficira Zvorničke brigade, Jokić “daleko od dogadjaja u Srebrenici” jer “sa grupom običnih vojnika čupa stabla šljiva i višanja prikupljajući ogrev”, branilac je nastojao da naglasi neupućenost Jokića u srebreničku operaciju uči preuzimanja dužnosti dežurnog oficira Zvorničke brigade. Tužilaštvo naime tvrdi da je na tom mestu Jokić “prenosio usmeravao i koordinisao informacije vezane za angažovanje mašinerije Zvorničke brigade na mestima pogubljenja i ukopavanja civila iz Srebrenice.

Dragan Jokić “nije učestvovao ni u kakvom zločinu i nije imao pojma šta se dogadja”, rekao je branilac, objašnjavajući kako je načelnih inženjerije Zvorničke brigade najvećim delom bio angažovan “kao običan vojnik”. Jokić, tvrdi odbrana, nije mogao učestvovati ni pomagati u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, za šta ga tereti tužilaštvo, jer “ne samo da nije svesno pomagao izvršioce zločina, već nije ni znao šta je cilj zajedničkog zločinačkog poduhvata”. “Jedina pravedna odluka bila bi oslobadjajuća presuda”, zaključio je branilac Dragana Jokića, Miodrag Stojanović.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 207

SLUČAJ NASERA ORIĆA: Ratnik ili "Gospodar rata"?
MASAKR U PRHOVU: Kada je preživjelih bilo "previše"
VUKOVARSKA TROJKA: Suđenje za Ovčaru u proljeće ili ljeto 2005.
DOKAZI ODBRANE: Sto svjedoka za Hadžihasanovića i Kuburu
NAPISMENO I NA SRPSKOM: Šešelj traži dokaze protiv Vuka Draškovića