HomeOPTUŽENI SU “SLEDILI ZLE NAMERE” GENERALA MLADIĆA
U završnoj reči na sudjenju Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću, tužilaštvo tvrdi da je izvan razumne sumnje dokazalo odgovornost dvojice bivših oficira Vojske Republike Srpske za srebrenički masakr u leto 1995. godine

Vidoje Blagojević i Dragan Jokić u sudnici TribunalaVidoje Blagojević i Dragan Jokić u sudnici Tribunala

Vidoje Blagojević bivši komandant Bratunačke brigade i Dragan Jokić načelnik inženjerije Zvorničke brigade VRS, ne samo da su znali za srebrenička pogubljenja u leto 1995. godine već su u njima učestvovali ili su pomagali i podržavali njihova izvršenja, tvrdi tužilaštvo u završnoj reči na sudjenju dvojici bivših oficira VRS.

Dokazi izvedeni tokom sudjenja, koje je počelo u maju prošle godine, ukazuju van razumne sumnje na odgovornost optuženih, rekao je tužilac Piter Mekloski/ Peter McCloskey. “Dokaze koji proizlaze iz iskaza svedoka optužbe, potvrdili su čak i svedoci odbrane – najčešće neposredni izvršioci naloga optuženih”, naglasio je Mekloski.

Jokić i Blagojević odgovorni su, tvrdi tužilaštvo, za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja kako se karakterišu zločini počinjeni u Srebrenici u leto 1995. godine, kada je pogubljeno preko sedam hiljada muškaraca i iz enklave deportovano više od 20 hiljada žena i dece.

Optužba tereti Vidoja Blagojevića i za saučesništvo u genocidu što je, prema rečima tužioca Milbert Šina/Shin, dokazano na sudjenju. Tvrdnja odbrane da “nije dokazana namera optuženog da delimično ili u celosti uništi jednu etničku ili versku grupu”, je, tvrdi tužilaštvo, irelevantna. Da bi, naime, bila utvrdjena odgovornost za saučesništvo u genocidu, tvrdi optužba,“nije neophodno dokazati nameru optuženog već njegovo saznanje o genocidnoj nameri” onih koji su planirali i naredili zločin u kojem je optuženi učestvovao.

Nastojanjima odbrane da tokom sudjenja sugerišu “kako je Blagojević izbegavao generala Mladića”, Mekloski je u završnoj reči suprotstavio tvrdnje da je “pukovnik Blagojević, kao komandant Bratunačke brigade, bio treći čovek Srebreničke operacije - odmah iza generala Ratka Mladića i Radislava Krstića”. Ukazano mu je veliko poverenje, rekao je Mekloski, opisujući Mladića kao “psihopatskog ubicu” koji je za zapovednika Bratunačke brigade “izabrao pukovnika Blagojevića”.

Tužilac smatra da je Blagojević “sledio zle namere”. “Možda se mogao sakriti od Mladića ali ne i od njegovih naredjenja. On je ta naredjenja primao i sledio”, rekao je Mekloski.

Tužilaštvo takodje smatra da je nesumnjivo dokazano i učešće dvojice bivših oficira VRS u zajedničkom zločinačkom poduhvatu; kako zbog njihovog angažovanja na sprovodjenju zajedničkog plana prisilnog premeštanja muslimanskog stanovništva iz Srebrenice, tako i zbog “neplaniranih posledica sprovodjenja plana, koje su optuženi mogli predvideti”.

Optužba će kako se očekuje danas okončati svoju završnu reč nakon čega će – sutra i prekosutra - završne argumente prezentirati branioci optuženih Blagojevića i Jokića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 206

SREBRENICA 1995: Ko je slijedio naređenja patološkog ubice
SREBRENICA 1992-1993: Počinje suđenje Naseru Oriću
PARTNERSTVO ZA MIR: Tragedija bosanskih Srba - po Stjepanu Kljuiću
PRAVA OPTUŽENOG: Miloševićev branilac se žali na sopstveno imenovanje