HomeOPTUŽBA PREDLOŽILA KAZNE ZA BLAGOJEVIĆA I JOKIĆA
Tužilaštvo za Vidoja Blagojevića traži kaznu od 32, a za Dragana Jokića imedju 15 i 20 godina zatvora

Zaključujući završnu reč na sudjenju dvojici bivših oficira VRS optuženih za srebrenički masakr u leto 1995. godine, tužilac Piter Mekloski / Peter McCloskey je za Vidoja Blagojevića, bivšeg komandanta Bratunačke brigade VRS, predložio kaznu od 32 godine zatvora.

“Za zločine ovakvih razmera i za optuženog koji je u toj operaciji bio treći po rangu, jedina primerena kazna bila bi najteeža – doživotni zatvor”, rekao je Mekloski. On, medjutim, smatra da “ne bi bilo fer da Blagojević dobije veću kaznu od svog komandanta”, zapovednika Drinskog korpusa Radislava Krstića, kome je presudom Žalbenog veća kazna od 46 godina zatvora smanjena na 35.

Za Dragana Jokića, koji je tokom Srebreničke operacije bio načelnih inženjerije Zvorničke brigade VRS, tužilaštvo je predložilo kaznu u rasponu od 15 do 20 godina zatvora. “Iako je optuženi svoje učešće u operaciji predstavljao kao pošteno obavljanje posla štabskog oficira, u kontekstu genocida to se ne može smatrati poštenim poslom”, ocenio je Mekloski.

Odbrana će svoje završne argumente prezentirati sutra i prekosutra. Prvi će to učiniti Majkl/Michael Karnavas, branilac Vidoja Blagojevića, koji na raspolaganju ima četiri sata. Na samom kraju današnje rasprave Blagojević je medjutim još jednom, “za zapisnik”, kako je naglasio, izrazio “duboku sumnju i nepoverenje” prema onome što sutra namerava da prezentira, kako je rekao, njemu “nametnuta odbrana”.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 206

SREBRENICA 1995: Ko je slijedio naređenja patološkog ubice
SREBRENICA 1992-1993: Počinje suđenje Naseru Oriću
PARTNERSTVO ZA MIR: Tragedija bosanskih Srba - po Stjepanu Kljuiću
PRAVA OPTUŽENOG: Miloševićev branilac se žali na sopstveno imenovanje