HomeŽORDA U STALNOM MEĐUNARODNOM SUDU ZA RATNE ZLOČINE?
Zvanični Pariz će kandidovati sadašnjeg predsjednika Haškog tribunala za sudiju u budućem stalnom Međunarodnom sudu za ratne zločine

Claude Jorda, predsjednik Haškog tribunalaClaude Jorda, predsjednik Haškog tribunala

Francuska je odlučila da za sudiju u budućem Stalnom međunarodnom sudu za ratne zločine (CPI) kandiduje Kloda Žordu/Claude Jorda, sadašnjeg predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (TPI) u Hagu.

Kandidaturu je predložila grupa eksperata iz francuskog Stalnog arbitražnog suda, a prihvatio zvanični Pariz. U saopštenju Ke d'Orseja/Quai d'Orsay se ističe da je "iskustvo Kloda Žorde, koji je bio sudija Haškog tribunala od 1994., a potom i predsjednik tog suda od 1999. godine garancija da će svojim učešćem dati značajan doprinos efikasnom radu Stalnog međunarodnog suda za ratne zločine".

Ekipa od 18 sudija treba da bude izabrana u Njujorku u februaru 2003. na zasjedanju država koje su ratifikovale ugovor o Međunarodnom krivičnom sudu. Pošto se imenuju sudije, CPI bi trebalo da počne da funkcioniše već u martu 2003. godine.

Za osnivanje stalnog Međunarodnog krivičnog suda izjasnilo se 139 zemalja na zasjedanju u Rimu jula 1998. godine. Ugovor je trebalo da ratifikuju parlamenti 60 zemalja da bi on i konkretno postao nova institucija međunarodne pravde. Pošto je ostvaren taj uslov - nakon ratifikacije u više od 60 zemalja - sud je 1. jula ove godine i ozvaničen i dobio je svoju zgradu u Hagu. Međutim, i poslije toga datuma nastavljuju se ratifikovanja. Posljednja zemlja, čiji je parlament odobrio ugovor o osnivanju je bila, prije desetak dana, Južna Koreja. Međutim, ima još veliki broj zemalja, među kojima su Sjedinjene Države, Rusija, Kina i Izrael, koje odbijaju da budu potpisnice osnivanja stalnog Međunarodnog suda za ratne zločine.(kraj)Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 126

PRESUDA: Dvadeset godina zatvora za Mitra Vasiljevića
'ALO RADOVANE: Slobodan Milošević i "Gospodin Kroacija"
U PRITVORU JE NAJBOLJE: Drugo suđenje za Srebrenicu u maju sledeće godine
INCIDENT U SUDNICI: Optuženi ne veruje svedoku optužbe