HomeOPTUŽENIK I "SARADNIK"
Na sudjenju Vidoju Blagojeviću odbrana otvorila pitanje navodne saradnje tužilaštva Tribunala sa Milanom Lukićem, optuženim za zločine protiv čovječnosti počinjene u Višegradu od 1992. do 1994. godine

Milan LukićMilan Lukić

Branilac Vidoja Blagojevića, komandanta Bratunačke brigade optuženog za zločine u Srebrenici, juče je Pretresnom vijeću saopštio da je londonski Institut za izvještavanje o ratu i miru (IWPR) objavio da Milan Lukić iz Višegrada saradjivao sa istražiteljima Haškog tužilaštva i davao im informacije o Karadžiću. Ono što je advokata Majkla Karnavasa zanimalo jeste da li istražitelji tužilaštva zaista kontaktiraju i saradjuju sa Milanom Lukićem, i da li bi i odbrana mogla da stupi u kontakt sa njim i uzme njegovu izjavu u vezi sa slučajem Srebrenica.

Tužilaštvo Haškog tribunala je u julu 2001. podiglo optužnicu protiv Milana Lukića, tereteći ga da je osnovao paravojnu grupu, poznatu pod nazivima "Beli orlovi" i "Osvetnici", koja je, suradjujući sa srpskom lokalnom policijom i vojnim jedinicama, zavela teror nad lokalnim muslimanskim stanovništvom u okolici Višegrada. Od maja 1992. do oktobra 1994., ta paravojna grupe, čiji je član bio i Mitar Vasiljević, kojeg je Haški tribunal osudio na 15 godina zatvora, počinila je mnoge zločine u opštini Višegrad, uključujući ubistva, mučenje, napade, pljačku i uništavanje imovine. Zbog toga je Milan Lukić optužen za zločine protiv čovječnosti.

Advokat Karnavas je u svom obraćanju Pretresnom vijeću, zahtijevao punu informaciju o saradnji sa Lukićem. "Ne može tužilaštvo da ima i ovce i novce: s jedne strane je podiglo tužbu protiv Lukića, s druge saradjuje s njim da bi dobili informacije o Karadžiću", rekao je on, ističući da bi, onda, i odbrana trebalo da ima pravo na to. Po njegovim riječima, Lukićev iskaz bi mogao biti "oslobadjajuća informacija" po optuženog Vidoja Blagojevića. Naime, prema nekim svjedočenjima Lukić je bio prisutan u Srebrenici izmedju 11. i 17. jula, kad je izvršen masakr nad 7.000 Bošnjaka.

Zastupnik tužilaštva Piter Mekloski/Peter McCloskey je rekao da je čuo za taj izvještaj IWPR, ali da nema "nikakvog razloga da vjeruje da je bilo što od toga tačno". Pored toga, zamjerio je odbrani što to pitanje pokreće na otvorenoj sjednici.

Prema tvrdnji IWPR, haški zvaničnici su navodno potvrdili da je Milan Lukić u kontaktu sa Tribunalom već nekoliko godina. Tvrdi se da je prošle godine " trebalo da se preda, ali se nije pojavio" na dogovorenom mjestu. IWPR dalje navodi da je od izvora u policijskom vrhu RS saznao da je 18. aprila ove godine Milan Lukić planirao da se sastane sa "tajnim agentom" Haškog tribunala, kako bi mu predao dokumenta sa detaljnim informacijama o razgranatom poslu sa narkoticima u koji je navodno umiješana policija RS, a od koje je Karadžićeva podzemna mreža ima koristi.

Prepad na kuću porodice Lukić od 18. aprila, prema izvoru iz policije RS na koji se poziva IWPR, organizovan je u uvjerenju da je Milan Lukić namjeravao da " haškom agent " preda dokumente o umiješanosti policije RS u nezakonit izvoz hemijske supstance koja je neophodan sastojak u proizvodnji heroina. U noći u kojoj je izvršen prepad Milan Lukić nije bio u toj kući u blizini Višegrada. Medjutim, njegov brat Novica bio je tu i ubijen je, prema verziji IWPR, po kratkom postupku i naočigled supruge. Afera je privukla veliku medijsku pažnju.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 192

MASAKR NA VRHPOLJSKOM MOSTRU: Kako se Raijf oprostio od života
INTERVJU SA MUDŽAHEDINOM: Šta su strani ratnici tražili u Bosni
PROCESNA SPOSOBNOST: General Strugar je sposoban za nastavak suđenja
ŽALBENA RASPRAVA: Blaže - ili strože - kazne za Kordića i Čerkeza?
KOMANDANT U SREBRENICI: Nervoza i bes generala Ratka Mladića
APEL JOVICE STANIŠIĆA: "Dajem vam reč, časni sude"
LORD ASHDOWN: Ko plaća cenu produžene slobode Radovana Karadžića