HomeSLUČAJNI PROLAZNICI POKRAJ GENOCIDA
Deset bivših vojnika i zapovjednika Bratunačke brigade, koje je odbrana Vidoja Blagojevića izvela na klupu za svjedoke prošle i ove sedmice ponavljali su, iz raznih uglova, istu priču: nisu učestvovali u "aktivnom napadu" na Srebrenicu, u Potočarima su bili "samo u prolazu" a ne po zadatku, i ni na koji način nisu učestvovali u odvajanju muškaraca od žena i djece, a ponajmanje u zarobljavanju i pogubljenju Bošnjaka.

Milomir Tanasijević na kupoli tenkaMilomir Tanasijević na kupoli tenka

"Da, to sam ja", rekao je svjedok Milomir Tanasijević, komandir jedinice koja je opsluživala oklopni transporter Bratunačke brigade, kad je u sudnici zaustavljen televizijski snimak, na kojem se on vidi kako sjedi uz kupolu.

Taj snimak, napravljen 13. jula 1995., tužilaštvo je tokom svog dokaznog postupka na sudjenju Vidoju Blagojeviću, komandantu Bratunačke brigade, prezentiralo kao dokaz prisustva jedinica te brigade u Potočarima i medju srebreničkim stanovnicima koji su tog dana prisilno transportovani izvan enklave. Optužnica tereti pukovnika Blagojevića za progone i egzekuciju vojnosposobnih Bošnjaka.

Prikazujući danas isti snimak, odbrana je tvrdila da se Tanasijević vraćao na svoj položaj iz Bratunca, gdje je oklopni transporter bio na popravci. Morali su proći kroz Potočare, gdje su se zaustavili jer od "mase muslimanskih žena, djece i, naravno, muškaraca" nisu mogli proći. U Potočarima, tvrdi, nisu silazili sa transportera, nisu učestvovali, a ni zapazili da se razdvajaju muškraci od žena i djece. Tvrdi da su se tu zadržali samo pet minuta, dok se put nije oslobodio.

Svjedok, takodje, tvrdi da taj oklopni transporter nije učestvovao ni u kakvim borbenim dejstvima od avgusta 1993. do kraja rata, da iz mitraljeza na kupoli nije ispaljen ni jedan metak, izuzev za "pravoslavne praznike, kao što su Božić i srpska nova godina", kad bi ispaljivali po nekoliko metaka u vazduh, praveći tako neku vrstu "vatrometa, pošto meci tog mitraljeza ostavljaju iza sebe svjetleći trag".

"Da to sam ja", rekao je i drugi današnji svjedok, Cvijetin Stević, kad je zaustavljen kadar istog televizijskog snimka, i on u grupi vojnika prepoznao sebe. Po njegovoj priči, Druga četa Drugog bataljona Bratunačke brigade bila je na putu na svoj položaj u selu Budak iznad Srebrenice. Pošto je put vodio neposredno pored Potočara, on i još trojica vojnika te čete su se izdvojili i uputili prema masi izbjeglica "iz puke radoznalosti." Bili su tu, prema njegovim riječima, desetak minuta i vidjeli tu neke od svojih poznanika Bošnjaka s kojima su se pozdravili prije nego što će ući u autobuse za Kladanj.

Deset bivših vojnika i zapovjednika Bratunačke brigade, koje je odbrana njihovog komandanta izvela na klupu za svjedoke prošle i ove sedmice ponavljali su, iz raznih uglova, istu priču: nisu učestvovali u "aktivnom napadu" na Srebrenicu, u Potočarima su bili "samo u prolazu" a ne po zadatku, i ni na koji način nisu učestvovali u odvajanju muškaraca od žena i djece, a ponajmanje u zarobljavanju, zatočavanju i pogubljenju Bošnjaka.

Tužilaštvo je u svom dokaznom postupku, tvrdilo suprotno, a sada u unakrsnom ispitivanju svjedoka odbrane, nastoji da dovede u pitanje njihov kredibilitet. Danas su, na primjer, zastupnici optužbe po treći put pustili pomenuti snimak, tvrdeći da se u zaustavljenom kadru - pored trojice vojnika koje je svjedok identifikovao - vide još najmanje tri pripadnika Druge čete Drugog bataljona Bratunačke brigade, čiji je identitet poznat tužilaštvu a koje Stević tvrdi da ne poznaje.

Tužilaštvo je na kraju današnjeg zasjedanja najavilo da će izmijeniti optužnicu protiv Vidoja Blagojevića, ne navodeći o tome detalje.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 191

SLUČAJNI PROLAZNICI: U Srebrenici iz radoznalosti, a ne po naređenju
NEVINOST BEZ ZAŠTITE: Šta boli generala Ojdanića?
KOMPLIMENT ILI OPTUŽBA: Britanski general i bosanski "Komandant Lisica"
EKSPERTIZA OPTUŽBE: Da li je Stari grad bio meta ili kolateralna šteta?
OLAKO OBEĆANA EFIKASNOST: Tužilac ne veruje garancijama Beograda
DEVET GODINA BEGSTVA: Postoje li tajne nagodbe sa Karadžićem i Mladićem