HomeNEVOLJENI MUDŽAHEDINI
Zapovjednici u 3. korpusu Armije BiH nisu voljeli mudžahedine, ali su im bili teoretski nadredjeni, zaključak je Sir Martina Garroda, bivšeg britanskog pripadnika ECMM.

Martin Garrod, svjedok na suđenju Mladenu Naletiliću Martin Garrod, svjedok na suđenju Mladenu Naletiliću "Tuti" i Vinku Martinoviću "Šteli"

Bilo je "potpuno jasno" da Enver Hadžihasanović nije volio mudžahedine, ali se činilo da oni jesu pod njegovom kontrolom, kazao je Sir Martin Garrod, bivši pripadnik Promatračke misije Europske zajednice (ECMM) u srednjoj Bosni, u svjedočenju na sudjenju bivšem zapovjedniku 3. korpusa ABiH Hadžihasanoviću i zapovjedniku 7. muslimanske brigade Amiru Kuburi.

Garrod je na poziv tužitelja po treći put svjedočio pred Tribunalom - prethodno je to bilo u predmetima "Kordić i Čerkez" te "Tuta i Štela." Ovog puta ga je tužitelj pozvao da iznese svoja saznanja o sistemu komande i ulozi stranih boraca u 3. korpusu Armije BiH.

Garrod kaže da je "bio zabrinut zbog mudžahedina" i da je u vezi s tim problemom često tražio odgovore od zapovjednika u Armiji BiH. Hadžihasanović i drugi zapovjednici u 3. korpusu su mu, kako je naveo, rekli "da se neki mudžahedini dobro bore na Bošnjake", ali je, prema Garrodu, bilo jasno da su ti zapovjednici u 3. korpusu željeli da mudžahedini "ne budu na njihovom području."

"Ja sam uvijek zaključivao da su mudžahedini teoretski pod komandom 3. korpusa", rekao je Garrod, dodajući da mu je to izravno potvrdio i načelnik policije u Zenici. Zločine koje su u srednjoj Bosni počinili mudžahedini tužitelj stavlja na teret Hadžihasanoviću i Kuburi upravo zato što smatra da su strani borci bili u sustavu 3. korpusa, odnosno 7. muslimanske brigade.

Hadžihasanovića, s kojim se više puta sastao, Garrod opisuje kao "velikog profesionalca, uvijek otvorenog i direktnog." Tužitelja je zanimalo je li takav profesionalni komandant bio dobro obaviješten o dogadjajima na terenu. "Uvijek je davao utisak da je obaviješten o tome što se zbiva u njegovoj zoni odgovornosti", rekao je svjedok.

Ove su procjene svjedoka relevantne za navode iz optužnice u kojima se tvrdi da je Hadžihasanović, kao zapovjednik korpusa, "znao ili morao znati" za djela potčinjenih vojnika, kao i da ih je morao spriječiti ili kazniti, što nije učinio.

Obrana optuženih odgodila je protuispitivanje Garroda za drugu priliku.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 187

PUNA KUĆA: Rekordna popunjenost tribunalove Pritvorske jedinice
TIM SA PALA: Da li je Krajišnik igrao u "prvoj postavi" ili je sedeo na klupi za rezerve?
KOMANDNA ODGOVORNOST: Mudžahedini nisu bili voljeni, ali su tolerisani
EFEKTI SREBRENICE: Jednima je ostao stid a drugima patnja
UNAKRSNO I ISCRPLJUJUĆE: Admiral Jokić na ispitu kod branilaca generala Strugara