HomeMOMIR NIKOLIĆ OSUDJEN NA 27 GODINA ZATVORA
Presuda za odgovornost u srebreničkom masakru stroža i od one koje je tražilo tužilaštvo

Momir Nikolić u sudnici tribunalaMomir Nikolić u sudnici tribunala

Haški tribunal izrekao je danas Momiru Nikoliću, bivšem kapetanu prve klase Vojske Republike Srpske kaznu od 27 godina zatvora, zbog zločina protiv čovječnosti, počinjenih u masakru u Srebrenici u julu 1995. godine.

Momir Nikolić je, prema optužnici, bio na dužnosti pomoćnika komandanta za bezbjednost i obavještajne poslove Prve lake pješadijske brigade u Bratuncu od 11. jula 1995. do 1. novembra 1995. U tom svojstvu imao je zadatak da koordinira jedinice VRS koje su razdvajale muškarce od žena nakon zauzimanja Srebrenice, i da rukovodi razvrstavanjem uhapšenih muškaraca na one koji će biti zatočeni i one koji će biti streljani.

Uhapšen 1. aprila 2002., Momir Nikolić se 7. maja 2003. godine "potvrdno izjasnio o krivici po tački optužnice koja ga tereti za progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi kao zločin protiv čovječnosti". Zbog tog priznanja, ostale tačke optužnice - genocid i kršenje zakona i običaja ratovanja - su povučene. On je bio prvi visoki oficir vojske bosanskih Srba koji je priznao odgovornost za srebrenički masakr u julu 1995., kad je, prema podacima Medjunarodnog crvenog krsta, ubijeno oko 7.500 Bošnjaka.

Nakon njegovog priznanja krivice, tužilac je zatražio kaznu od 15 do 20 godina zatvora, a odbrana do najviše deset godina. Izricanjem kazne od 27 godina, sudijsko vijeće se pokazalo neuporedivo strožim i od samog tužilaštva.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 172

PRESUDA GENERALU GALIĆU: 20 godina zatvora za teror nad Sarajevom
DRUGA STRANA ZLOČINA: Počelo suđenje zapovednicima Armije BiH
27 GODINA ZA POKAJNIKA: Sudije oprezne prema nagodbama sa optuženim
MASOVNI GROBARI: Svedočenje kopača sa srebreničkih polja smrti
PRIZNANJE I POKAJANJE: Admiral Jokić se izvinio dubrovačkim žrtvama
U ZATVORU JE SPAS: Iznuđeni intervjui Sulejmana Tihića