HomeSUTRA PRESUDA MOMIRU NIKOLIĆU
On je prvi oficir vojske bosanskih Srba koji je pred Haškim tribunalom priznao krivicu za zločine protiv čovječnosti u srebreničkom masakru

Momir Nikolić u sudnici TribunalaMomir Nikolić u sudnici Tribunala

Uhapšen je 1. aprila 2002., Momir Nikolić, bivši kapetan prve klase VRS, 7. maja 2003. godine se "potvrdno izjasnio o krivici po tački optužnice koja ga tereti za progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi kao zločin protiv čovječnosti". Zbog tog priznanja, ostale tačke optužnice - genocid i kršenje zakona i običaja ratovanja - su povučene. Zato se protiv njega u Haškom tribunalu neće ni voditi dokazni postupak, nego će mu na sutrašnjem sudskom zasjedanju biti odmjerena kazna.

U optužnici se navodi da je Momir Nikolić bio na dužnosti pomoćnika komandanta za bezbjednost i obavještajne poslove Prve lake pješadijske brigade u Bratuncu od 11. jula 1995. do 1. novembra 1995. U tom svojstvu on je imao zadatak da koordinira jedinice VRS koje su razdvajale muškarce od žena nakon zauzimanja Srebrenice, i da rukovodi razvrstavanjem uhapšenih muškaraca na one koji će biti zatočeni i koji će biti ubijeni.

Na prvom pojavljivanju pred Haškim tribunalom on je izjavio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. Mjesec dana kasnije priznao je odgovornost za zločin protiv čovječnosti. U sudskom postupku poslije toga tužilac je zatražio za njega kaznu od 15 do 20 godina zatvora, odbrana do najviše deset godina. Sutra će sud izreći presudu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 172

PRESUDA GENERALU GALIĆU: 20 godina zatvora za teror nad Sarajevom
DRUGA STRANA ZLOČINA: Počelo suđenje zapovednicima Armije BiH
27 GODINA ZA POKAJNIKA: Sudije oprezne prema nagodbama sa optuženim
MASOVNI GROBARI: Svedočenje kopača sa srebreničkih polja smrti
PRIZNANJE I POKAJANJE: Admiral Jokić se izvinio dubrovačkim žrtvama
U ZATVORU JE SPAS: Iznuđeni intervjui Sulejmana Tihića