HomeZA NIKOLIĆA 15 DO 20 GODINA ZATVORA?
Nakon prvog dana rasprave o kazni za zločine koje je, po vlastitom priznanju, optuženi počinio u Srebrenici

Momir Nikolić u sudnici TribunalaMomir Nikolić u sudnici Tribunala

Na kraju prvog dijela rasprave o kazni, sinoć su tužitelji za Momira Nikolića zatražili kaznu u rasponu 15 do 20 godina zatvora za počinjene zločine u Srebrenici ljeta 1995. godine.

Bivši oficir vojske bosanskih Srba je prošlog mjeseca priznao krivnju za počinjene zločine i, u skladu sa nagodbom sa tužiteljima, svjedočio protiv nekadašnjih nadredjenih oficira za njihovo učešće u istom zločinu - ubistvu preko 7 hiljada Bošnjaka u zaštićenoj zoni Srebrenice.

Nikolićeva odbrana u prvom dijelu rasprave o kazni nije saopštila svoj prijedlog zatvorske kazne, ali se nezvanično saznaje da će oni zatražiti kaznu od najviše 10 godina zatvora za svoga branjenika. U tom cilju odbrana je pozvala više svjedoka koji su govorili o "dobrom karateru" optuženog.

Prije rata učitelj, Nikolić je bio nadležan za obavještajne i sigurnosne poslove Bratunačke brigade, a njegova je jedinica, uz ostale, bila direkno uključena u masovne egzekucije Bošnjaka.

Saopšteno je i da će konačna presuda, koja nije ograničena iznijetim prijedlogom kazne, biti donijeta naknadno - kada se završe sudjenja dvojici Nikolićevih zapovjednika: Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 167

OFICIRI – POKAJNICI: Priznanje, kajanje i izvinjenje za srebreničke zločine
"BELI ORLOVI" NAD SARAJEVOM: Dobrovoljci i patriote ili pijanci i ludaci?
ZLOČIN I KAZNA: 8 godina zatvora za pokajnika iz Keraterma
ODBRANA AMNEZIJOM: Svedok koji ne vidi, ne čuje i ne govori zlo
PRAVDA BLI
ŽA ŽRTVAMA: 16 miliona eura za suđenja u Bosni i Hercegovini
ZDRAVSTVENI BILTEN: Vojvoda nema kome da se ispovedi