HomeMOMIR NIKOLIĆ PRIZNAJE KRIVICU ZA MASAKR U SREBRENICI
Senzacionalni obrt uoči početka novog sudjenja za Srebrenicu: Momir Nikolić, bivši zamenik komandanta Bratunačke brigade VRS zadužen za bezbednosno-obaveštajne poslove, postigao sa tužilaštvom sporazum o priznanju krivice - Rasprava zakazana za danas u 17 časova

Momir Nikolić, bivši zamenik komandanta Bratunačke brigade VRS zadužen za bezbednosno-obaveštajne poslove, postigao je sa tužilaštvom sporazum o priznanju krivice - saopšteno je danas u Haškom tribunalu. Rasprava na kojoj će optužba i odbrana upoznati veće sa uslovima zaključenog sporazuma, i na kojoj će se Nikolić izjasniti da je kriv, zakazana je za danas u 17 časova.

Prema tekstu sporazuma koji će dve strane predočiti veću, Nikolić će danas priznati krivicu za progon na političkim, rasnim i verskim osnovama, kvalifikovan kao zločin protiv čovečnosti, a tužilaštvo će u zamenu za to povuči sve ostale tačke optužnice, uključujući i one za genocid i suučesništvo u genocidu.

Pozitivno izjašnjavanje o krivici, kako se navodi u sporazumu koji je stavljen na uvid dopisnicima iz Tribunala, uključuje priznanje Momira Nikolića da je učestvovao u sistematskom i rasprostranjenom napadu protiv civilnog stanovništva Srebrenice; ubistvu više od 7.000 bošnjačkih muškaraca; surovom i neljudskom postupanju sa civilima u Potočarima i Bratuncu i u prinudnom transferu kompletnog bošnjačkog stanovništva iz srebreničke enklave. Nikolić priznaje da je u tim zločinima učestvovao sa "diskriminativnom namerom" - zato što su žrtve bile Bošnjaci - kao i da je bio svestan šireg konteksta u kojem su se odigrali ti dogadjaji. Momir Nikolić je prvi viši oficir VRS koji je priznao krivicu za zločine u Srebrenici.

Nikolić se obavezuje da će u punoj meri saradjivati sa tužilaštvom i pružiti mu "istinite i kompletne informacije" o dogadjajima u Srebrenici, kao i da će svedočiti na sudjenju svojim bivšim suoptuženima, kao i na ostalim sudjenjima na kojima će biti reči o srebreničkim zločinima. Za genocid u Srebrenici su, pored ostalih, optuženi i Slobodan Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Tužilaštvo će za optuženog predložiti kaznu u rasponu od 15 do 20 godina, dok će odbrana tražiti osudu od 10 godina zatvora. Ukoliko kazna bude u predloženom rasponu Nikolić se na nju neće žaliti. Strane su se, takode, saglasile da će kazna biti izrečena tek posle Nikolićevog svedočenja na procesu njegovim bivšim suoptuženima, kako bi veće moglo da oceni "prirodu i stepen" njegove saradnje u utvrdjivanju istine o dogadjajima u Srebrenici.

Sudjenje ostaloj trojici optuženih - Vidoju Blagojeviću, Draganu Obrenoviću i Draganu Jokiću - kako je danas saopšteno, počeće u ponedeljak 14. maja u 9 časova.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 145

OBRT U SLUČAJU SREBRENICA: Momir Nikolić priznao krivicu za progone
ZAJEDNIČKI ZLOČINAČKI PODUHVAT: Optužnica protiv Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića
DOŽIVOTNI ZATVOR ILI SLOBODA?: Završeno suđenje za granatiranje Sarajeva i terorisanje Sarajlija
OPTUŽENI NA KLUPI ZA SVEDOKE: Ko je doveo "Sive vukove" u Bosanski Šamac
GRAĐANSKI RAT U SUSEDNOJ DRŽAVI: Da li su se u Bosni pobili, ili su pobijeni?