HomeNATO: HAPŠENJE MOMIRA NIKOLIĆA - BEZ ŽRTAVA
U sjedištu vojnog saveza potvrđeno kako je akcijom SFOR uhvaćen Momir Nikolić, optužen za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Srebrenice, jula 1995. godine

"Nije bilo žrtava prilikom akcije SFOR, ni među trupama koje su učestvovale u akciji, niti među stanovnicima područja gdje je akcija izvedena", kaže zvaničnik NATO,potvrđujući kako su jedinice međunarodnih snaga juče oko podneva, u selu Repovac kraj Srebrenice uhapsile Momira Nikolića, optuženog za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Srebrenice, jula 1995. godine, kada je živote izgubilo oko 8 hiljada zarobljenih muškaraca i dječaka.

U to vrijeme je Nikolić bio kapetan sigurnosti Bratunačke brigade vojske bosanskih Srba i, po optužnici Haškog tribunala, sudjelovao je u sistematskoj egzekuciji, nastojeći tako u djelo provesti plan "etničkog čišćenja" srebreničke enklave.

Čestitajući trupama SFOR na hrabrosti i profesionalizmu, generalni sekretar NATO, Džordž/George Robertson je izjavio: " Svaki bjegunac poslat u Hag čini lakšom izgradnju održivog mira u Bosni i Hercegovini".

"Neka ova akcija posluži kao upozorenje", kaže Robertson i dodaje: "Neće biti skrovišta za one koje je HaškI tribunala optužio za ovakve stravične zločine. Želim biti savršeno jasan onima sa nečistom savješću- imate samo dvije mogućnosti: predati se dostojanstveno ili čekati da pravda dođe po vas".

On podsjeća kako potpisnici Daytonskog mirovnog sporazuma ostaju obavezni surađivati u istragama i gonjenju optuženih za ratne zločine:" Pozivam sve vlasti u regionu , uključujući i Beograd, da u potpunosti surađuju s Tribunalom kako bi unaprijedili napore na postizanju čvrstog i održivog mira", kaže generalni sekretar NATO Robertson, povodom hapšenja Momira Nikolića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 96

SUĐENJE "TUTI" I "ŠTELI": General Praljak u Hagu... kao svjedok Tute Naletilića
SUĐENJE ZA SREBRENIČKI GENOCID: Momir Nikolić zamera tužiocu i hvali SFOR
SUĐENJE GENERALU GALIĆU: U 4 godine rata Sarajevo je gorilo kao u 500 godina mira
TRIBUNAL: Nevino optuženi, sa sada, bez prava na naknadu