HomeNATO: NISMO ODUSTALI OD HVATANJA "KRUPNIH" RIBA!
Povodom hapšenja Momira Nikolića ,glasnogovornik NATO Iv Broder u razgovoru za SENSE, ističe riješenost međunarodnih trupa u BIH da pravdi privedu sve sa optužnica Haškog tribunala

"Nema mjesta tvrdnji kako je NATO odustao od hvatanja Radovana Karadžića", kaže za SENSE glasnogovornik NATO Iv Broder, komentirajući jučerašnje hapšenje Momira Nikolića, optuženog od strane Haškog tribunala za učešće u sistematskoj egzekuciji bošnjačkih muškaraca te deportaciji žena i djece Srebrenice jula 1995. godine. " Ako želite, mogu se i ovako izraziti: Republikom Srpskom "plivaju krupne i sitnije ribe". Hvatajući jedne, ne znači da smo odustali od hvatanja drugih", kaže glasnogovornik vojnog saveza dodajući:" Naprotiv, paralelno sa jučerašnjom akcijom nastojimo pravdi privesti i "najkrupnije ribe", poput Radovana Karadžića".

Prije mjesec dana, SFOR je na istoku Bosne poduzeo dvije bezuspješne akcije hvatanja nekadašnjeg lidera bosanskih Srba, Radovana Karadžića. Prema lokalnim izvorima, akciju hvatanja Momira Nikolića izvelo je dvadesetak pripadnika SFOR u civilnim odijelima, hapseći bjegunca pred porodičnom kućom u selu Repovac u okolini Bratunca. Za Karadžića, međutim, nisu bile dovoljne ni posebne jedinice SFOR, helikopteri i oklopna vozila, konstatacija je na koju Broder odgovara:

"Ne očekujete valjda da, ako postoji šansa da smanjimo moguću opasnost i vlastite gubitke, propustimo takvu šansu. Jasno je da će NATO nastojati izvršiti hapšenja optuženih za ratne zločine uz najmanji mogući rizik", kaže za SENSE glasnogovornik Sjevernoatlantskog saveza, podsjećajući još jednom na "čvrstu riješenost" međunarodnih trupa u Bosni i Hercegovini da se pravdi privedu svi čija se imena nalaze na optužnicama Haškog tribunala.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 96

SUĐENJE "TUTI" I "ŠTELI": General Praljak u Hagu... kao svjedok Tute Naletilića
SUĐENJE ZA SREBRENIČKI GENOCID: Momir Nikolić zamera tužiocu i hvali SFOR
SUĐENJE GENERALU GALIĆU: U 4 godine rata Sarajevo je gorilo kao u 500 godina mira
TRIBUNAL: Nevino optuženi, sa sada, bez prava na naknadu