HomeRASELJAVANJEM I NASELJAVANJEM DO SRPSKE VEĆINE
U unakrsnom ispitivanju Gorana Hadžića, tužilac sugerisao da je njegova vlada sprovodila politiku raseljavanja nesrpskog stanovništva sa područja Istočne Slavonije i naseljavanja tog prostora Srbima iz Zapadne Slavonije kako bi obezbedila srpsku većinu u tim opštinima. Hadžić tvrdi da je za proterivanje isključivo odgovorna JNA

Goran Hadžić svjedoči u svoju odbranu Goran Hadžić svjedoči u svoju odbranu

Nakon četvorosedmične pauze, Goran Hadžić, bivši predsednik vlade SAO Istočna Slavonija, a kasnije i Republike Srpska Krajina, nastavio je maratonsko svedočenje u sopstvenu odbranu. Hadžić trenutno odgovara na pitanja tužioca Daglasa/Douglas Stingera, kojem je za unakrsno ispitivanje preostalo još oko tri sudska dana.

Veći deo današnjeg ispitivanja odnosio se na proterivanje nesprskog stanovništva sa teritorije Istočne Slavonije krajem 1991. i početkom 1992. godine i naseljavanjem tih prostora Srbima iz Zapadne Slavonije. Prema optužnici, Hadžić je odgovoran za deportaciju ili prisilno premeštanje desetina hiljada Hrvata i drugih nesrba sa područja Istočne Slavonije.

Uredbom o privremenoj zaštiti napuštene imovine iz oktobra 1991. je, po tužiocu, regulisano pitanje napuštenih kuća proteranog nesrpskog stanovništva. Hadžić tvrdi da su i Srbi i Hrvati napuštali svoje domove i "sklanjali se od ratnih dejstava". Tvrdi, takođe, da nije imao informacije da je "bilo ko proteran" već su Hrvati odlazili zajedno sa hrvatskom vojskom. Ista uredba je, ukazao je tužilac, regulisala da se napuštene hrvatske kuće nasele Srbima iz Zapadne Slavonije što je lokalnim vlastima išlo na ruku jer Srbi, pre rata, nisu činili većinu ni u jednoj od opština pod kontrolom Hadžićeve vlade. Hadžić tvrdi da to "nije istina" kao i da je jedini cilj Uredbe bila "zaštita napuštene imovine od pljački".

Prema dokumentu Prve vojne oblasti bivše JNA, Komisija za useljavanje i privremeni smeštaj, koju je formiralaHadžićeva vlada, je u decembru 1991. godine bila aktivno uključena u organizovanje smeštaja Srba koji "stihijski pristižu" na područje Vukovara. Hadžić, međutim, tvrdi da je vlada "pokušala" da se uključi u posao koji je JNA već završila. Mada se u dokumentu navodi da je vladin cilj bilo menjanje demografske strukture "po svaku cenu, makar i poturanjem pod projektile u zoni dejstava", Hadžić je ukazao da je to zaključak JNA, koja je očistila taj prostor od Hrvata.

Hadžić je, dalje, naveo da se područje Istočne Slavonije nalazilo pod vojnom upravom i da se vlada uopšte nije bavila pitanjem raseljavanja Hrvata i naseljavanjem Srba, zbog čega su trpeli kritike JNA. To je, po tužiocu, suprotno sadržini dokumenta iz marta 1992. godine, u kojem se navodi da vlada "nastavlja sa iseljavanjem nesrpskog stanovništva" kako bi postigli da "Srbi u demografskom smislu budu većina" u Istočnoj Slavoniji.

Hadžić je rekao da se to sve dešavalo u zoni odgovornosti JNA, dodajući, kroz smeh, da "niko iz vlade nije mogao ništa da naredi JNA". Taj koji je to pisao "laže kao pas", rekao je Hadžić ukazujući da su za proterivanje možda odgovorni neki "pojedinci, neke budale i samozvanci" ali da se to nije moglo sprovesti bez dopuštenja JNA koja je sve kontrolisala. "Pa bicikl nije mogao da prođe bez znanja JNA, a kamoli autobus", zaključio je Hadžić čije se svedočenje nastavlja sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 640

UJEDINJENI ZA PODJELU: Srpsko-hrvatska ratna saradnja u Bosni
TAKO JE GOVORIO HADŽIĆ: Politika, laži i video trake
TRAĆENJE SUDSKOG VREMENA: Sudije u klin, odbrana u ploču