HomeHADŽIĆ: POLITIČKE NEISTINE NISU LAŽI
Bivši politički lider Srba u Hrvatskoj Goran Hadžić tvrdi da su njegove izjave kojima, po tužiocu, "podstiče nasilje i raspiruje mržnju" bile izjave "političara" i imale su za cilj da mu "pridaju na važnosti". "Malo uveličana ili pogrešno predstavljena situacija...", po Hadžiću "...nije laž"

Goran Hadžić svjedoči u svoju odbranu Goran Hadžić svjedoči u svoju odbranu

Razlike u onome što je izjavljivao 1991. godine pred televizijskim kamerama i onog što govori danas u sudnici Tribunala, optuženi Goran Hadžić pripisuje političkim funkcijama koje je obavljao u Istočnoj Slavoniji i Republici Srpska Krajina.

U televizijskom intervjuu koji mu je predočio tužilac, snimljenom u jesen 1991. godine, Hadžić govori o situaciji na ratištu. Pozivajući se na informacije koje je dobio od "naših tajnih službi", Hadžić navodi da slavonski Srbi drže veliki deo teritorije srpske autonomne oblasti, uključujući Baranju, delove Zapadnog Srema i Osiječko polje. Hadžić dalje nagoveštava da će srpske snage osloboditi Vukovar, poziva vojno sposobne muškarce i dobrovoljce iz Srbije da se uključe u borbu i upozorava da prema Hrvatima koji su "okrvavili ruke neće imati milosti".

Odgovarajući na sugestije tužioca da je bio dobro obavešten i dobijao informacije iz političkih krugova u Srbiji, Hadžić je danas rekao da se informisao isključivo iz srpskih i hrvatskih medija i od izbeglica. Ostalo što je u tom intervjuu rekao, uključujući pozivanje na srpske tajne službe, jednostavno "nije istina". Nakon primedbe tužioca da je lagao ili u intervju ili u svedočenju, Hadžić je odgovorio da je davao preuveličane političke izjave s namerom da "sebi prida na važnosti". Tužilac je, na to, uzvratio: "Vi lažete kada vam odgovara. Lažete i danas kako bi minimizirali stepen svog učešća i saznanja o onome što se dešavalo". Po Hadžiću, međutim, "malo uveličana ili pogrešno predstavljena situacija nije laž".

Tužilac je potom sugerisao da je Hadžiću odgovaralo da "raspiruje mržnju i podstiče nasilje" kako bi "postavio scenu" za događaje neposredno nakon pada Vukovara 18. novembra 1991. godine. Tri dana kasnije, nedaleko od poljoprivrednog dobra Ovčara je likvidirano oko 200 ljudi odvedenih iz vukovarske bolnice i kažnjenih, rekao je tužilac citirajući Hadžićevu izjavu iz tog vremena, zato što su "okrvavili ruke". Hadžić je odgovorio da je imao "neznatno političko iskustvo kao predsednik razreda" i da je još tada shvatio da "cilj može da ostvari samo ako se u početku prividno složi", u ovom slučaju "sa ekstremistima" kako "pojedinci ne bi uzeli pravdu u svoje ruke".

Hadžić je krajem jula 1991. godine u izjavi novosadskoj televiziji rekao da se Srbi naoružavaju i spremaju za ofanzivu, kako bi se "oslobodili od ponovnog uspostavljanja ustaške vlasti". Danas, međutim, kaže da je u leto 1991. godine dao desetak takvih izjava sa idejom da "zaplaši" drugu stranu kako bi odustala od granatiranja srpskih položaja.

Po tužiocu, ta i slične izjave su pripremale teren za napad JNA na Dalj 1. avgusta 1991. godine. Hadžić je odgovorio da "nije baš toliko lud i prazne glave" da u televizijskoj izjavi najavi vojnu akciju. Na primedbu tužioca da je uoči napada, u Novom Sadu tražio oružje od JNA, Hadžić je odgovorio da je išao na sastanak sa vojnim vlastima samo da bi se "videlo da nešto radi". Hadžićevo svedočenje nastavlja se sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 640

UJEDINJENI ZA PODJELU: Srpsko-hrvatska ratna saradnja u Bosni
TAKO JE GOVORIO HADŽIĆ: Politika, laži i video trake
TRAĆENJE SUDSKOG VREMENA: Sudije u klin, odbrana u ploču