HomeTUŽILAC SE ŽALI NA USLOVNU KAZNU JELENI RAŠIĆ
U najavi žalbe na presudu bivšoj referentici u timu odbrane Milana Lukića, kojom je dve trećine 12-mesečne kazne zatvora pretvoreno u uslovnu, tužilaštvo navodi da je Pretresno veće počinilo pravnu grešku time što je kao osnov za suspenziju zatvorske kazne uzelo olakšavajuće okolnosti koje je odbacilo

Jelena Rašić u sudnici Tribunala Jelena Rašić u sudnici Tribunala

Tužilaštvo je danas podnelo najavu žalbe na prvostepenu presudu Jeleni Rašić, bivšoj referentkinji u timu odbrane Milana Lukića, optuženoj za nepoštovanje suda zbog podmićivanja svedoka kako bi pred sudom dali lažne iskaze.

Jelena Rašić je 7. februara, podsetimo, osuđena na zatvorsku kaznu od 12 meseci ali joj je istom presudom 8 meseci pretvoreno u uslovnu kaznu na period od dve godine, tako da joj je ostalo da odsluži samo četiri meseca.

Pretvaranjem dve trećine izrečene kazne u uslovnu Pretresno veće je, navodi tužilaštvo u najavi žalbe, počinilo pravnu grešku. Kao prvo, zatvorsku kaznu je pretvorilo u uslovnu "na bazi olakšavajućih okolnosti koje je u presudi odbacilo" i, drugo, oslonilo se na ex-parte medicinske izveštaje o njenom zdravstvenom stanju.

Tužilaštvo zato traži da se ukine osmomesečna suspenzija izdržavanja izrečene kazne, teda se Jeleni Rašić potvrdi kazna od 12 meseci zatvora.

Jelena Rašić je osuđena zbog podmićivanja Zuhdije Tabakovića i svedoka označenih kao "X" i "Y", kojima je obećala novac u zamenu za lažno svedočenje u odbranu Milana Lukića, osuđenog na kaznu doživotnog zatvora zbog zločina u Višegradu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 535

VEĆ VIĐENO: Šešeljev završni udarac Haškom tribunalu
GOŠĆA IZ AMERIKE: Kako je Karadžić vodio državu sa livade
SLUČAJNI PROLAZNIK: Ko je svjedoku stavio na glavu crvenu beretku