HomeŠEŠELJEVO TREĆE IZJAŠNJAVANJE PO TREĆOJ OPTUŽNICI ZA NEPOŠTOVANJE SUDA
Lider srpskih radikala će se 17. aprila i treći put izjasniti po trećoj optužnici za nepoštovanje suda koja je protiv njega podignuta zbog upornog oglušivanja na naloge veća da sa svoje internet stranice povuče poverljive informacije o zaštićenim svedocima optužbe. Razlog ponovnog izjašnjavanja o krivici je "promena prirode" optužnice, usled oglušivanja na najnoviji nalog da sa sajta ukloni sporne poverljive informacije

Vojislav Šešelj u sudnici Tribunala Vojislav Šešelj u sudnici Tribunala

Treća optužnica za nepoštovanje suda protiv Vojislava Šešelja izmenjena je drugi put, pa je zakazano treće "prvo pojavljivanje" pred sudom kako bi se optuženi ponovo izjasnio o krivici. Tako bi otprilike glasila vest o najnovijim promenama na suđenjima lideru srpskih radikala koja je teško razumljiva bez prethodnog pregleda komplikovane proceduralne istorije ukupno četiri predmeta koja se protiv njega vode pred Tribunalom.

On se "glavnom optužnicom" tereti za zločine nad nesrbima počinjene od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH. To suđenje je okončano u martu ove godine završnim rečima strana i čeka se da veće sudije Antonetija/Antonetti izrekne presudu. U međuvremenu, protiv Šešelja su podignute tri optužnice za nepoštovanje suda. Prvo, zbog objavljivanja podataka koji otkrivaju identitet tri zaštićena svedoka u jednoj od njegovih knjiga zbog čega je pravosnažno osuđen na 15 meseci zatvora. Potom zbog objavljivanja podataka o još 11 zaštićenih svedoka optužbe i po toj optužnici je prvostepenom presudom osuđen na dodatnih 18 meseci zatvora.

Pretresno veće koje vodi predmete za nepoštovanje suda je zatim više puta naložilo optuženom da knjige zbog čijeg je sadržaja osuđen, kao i dokumente u kojima se iznose poverljive informacije o svedocima ukloni sa svoje internet stranice. Konkretno, radi se o četiri knjige i šest poverljivih dokumenata iz njegovog predmeta i sa suđenja Slobodanu Miloševiću. Budući da se oglušio na sve te naloge, protiv Šešelja je u maju prošle godine zbog toga podignuta i treća optužnica za nepoštovanje suda. U julu iste godine izjasnio se da nije kriv, a potom se oglušio na još jedan nalog veća da sporne materijale povuče sa interneta, što je, po sudijama, predstavljalo novu optužbu i promenilo "prirodu optužnice", pa je naloženo novo izjašnjavanje o krivici. U novembru prošle godine je u dva navrata odbio da se izjasni, pa je to umesto njega, po pravilima Tribunala, učinilo sudsko veće unoseći u zapisnik da se izjašnjava da "nije kriv".

U međuvremenu, izdat je novi nalog Šešelju da sporne sadržaje ukloni sa svoje internet stranice do 15. novembra. On se na to ponovo oglušio pa je "priroda optužnice" još jednom promenjena, tako da će se i treći put izjasniti, ili biti izjašnjen, o krivici po optužnici za isto delo. U nalogu o rasporedu koji je potpisao sudija Treksel/Trechsel najnovije pojavljivanje lidera srpskih radikala u sudnici zakazano je za 17. april u tri časa popodne, pa će Šešelj tako dobiti još jednu priliku – nakon nedavne završne reči – da se iz tribunalove sudnice izravno uključi u predizbornu kampanju u Srbiji.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 538

OSPORAVANJE: Nestali iz Srebrenice, po Karadžiću, nisu pod zemljom već u trećim zemljama
INVENTAR: U toku postupci protiv još 35 optuženih