HomePRESUDA VLASTIMIRU ĐORĐEVIĆU 23. FEBRUARA
Dve godine nakon početka i pola godine od zaključenja suđenja, veće sudije Parkera će izreći presudu generalu srpske policije optuženom za ubistva, progone, deportacije i prisilno premeštanje albanskih civila, kao i za uklanjanje tragova zločina na Kosovu 1999. godine

Vlastimir Đorđević u sudnici TribunalaVlastimir Đorđević u sudnici Tribunala

Pretresno veće sudije Kevina Parkera je za sredu 23. februara zakazalo izricanje presude policijskom generalu Vlastimiru Đorđeviću, optuženom za zločine na Kosovu. U vreme kada su zločini počinjeni 1999. godine on je bio pomoćnik ministra policije i načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije.

Đorđević se tereti za ubistva, progone, deportacije i prisilno premeštanje albanskih civila kao i za uklanjanje tragova zločina počinjenih na Kosovu u prvoj polovini 1999. godine. U optužnici se, između ostalog, navodi više masovnih ubistava poput streljanja žena i dece u Podujevu, spaljivanja više od stotinu muškaraca u Maloj Kruši, masakra nad nekoliko desetina žena, dece i staraca u Đakovici i Suvoj Reci, ubistva stotina muškaraca u Meji, Izbici, Beloj Crkvi, Sudimlju… Jedan broj leševa ubijenih Albanaca pronađen je u masovnim grobnicama na nekoliko lokacija u Srbiji, a tužilaštvo je dokazivalo da je jedan od glavnih organizatora njihovog prebacivanja i prikrivanja bio upravo Đorđević. U optužnici je, pored toga, navedeno da je sa Kosova tokom vojno-policijske kampanje 1999. godine proterano preko 800.000 ljudi.

Svi ti zločini su, po optužnici, bili deo udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem trajnog uklanjanja Albanaca sa Kosova i uspostavljanja srpske vlasti u pokrajini. Na čelu udruženog zločinačkog poduhvata je bio predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević, a na popisu su, pored Đorđevića, i bivši potpredsednik savezne vlade Nikola Šainović, vojni generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević, kao i šef policijskog štaba za Kosovo Sreten Lukić, koji su pred Tribunalom prvostepenom presudom osuđeni na zatvorske kazne od 15 do 22 godine.

U završnim rečima održanim u julu prošle godine, tužilac je tražio da Đorđević bude osuđen na kaznu od 35 godina do doživotnog zatvora, a odbrana je zahtevala oslobađajuću presudu. Suđenje je, inače, trajalo od početka 2009. do maja 2010. godine i saslušano je ukupno 133 svedoka optužbe i odbrane. Srpski policijski general je nakon višegodišnjeg skrivanja uhapšen u junu 2007. u Crnoj Gori.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 484

ŽIVI ŠTIT: Elektrošok-terapija za Ujedinjene nacije
RUČAK I RAZMJENA: Kako preživjeti Mladićeva obećanja
MASAKR U GARAŽI: Dvanaest streljanih – jedan svjedok