HomeDRAGAN JOKIĆ ISPORUČEN HAGU
Optužnica tereti bivšeg načelnika inžinjerije 1. Zvorničke brigade za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja

Dragan Jokić, koji se jutros u Banja Luci predao predstavnicima Tužilaštva Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, i formalno je uhapšen i prebačen u Pritvorsku jedinicu u Hagu.

Prema optužnici, čiji naslov je "Srebrenica - Zvornička brigada" i koja je potvrđena 30. maja ove godine, jedinice Drinskog korpusa Vojske Republike srpske (VRS) su 6. jula 1995., granatirale Srebrenicu i napale posmatračka mjesta Ujedinjenih nacija, na kojima je bila holandska posada. Drinski korpus je nastavio napade na "zaštićenu zonu" Srebrenica do 11. jula 95. godine, kada su snage "Vukova sa Drine", Bratunačke brigade i drugih jedinica vojske bosanskih Srba ušle u Srebrenicu.

Od 11. jula do približno 1. novembra 95., kaže se u optužnici, pripadnici tih snaga su prevezli preko 5.000 zarobljenih i zatočenih muškaraca i dječaka, bosanskih Muslimana, iz srebreničke enklave u zonu odgovornosti Zvorničke brigade, gdje su pogubljeni strijeljanjem a njihova tijela pokopana na lokacijama u i oko te zone, uključujući Orahovac, školu u Petkovcima i Pilici, vojnu ekonomiju Branjevo, Dom kulture u Pilici i Kozluk.

U optužnici se dalje navodi da je "ovaj zločinački plan i poduhvat uključivao i naknadno iskopavanje tijela žrtava iz masovnih grobnica i njihovo ponovno pokopavanje na tajnim lokacijama. Posljedica tih akcija bila je ta da su snage VRS-a praktično eliminisale svako prisustvo bosanskih Muslimana na području srebreničke enklave, čime je nastavljena kampanja etničkog čišćenja započeta u proljeće 1992. godine.

Dragan Jokić je u julu 1995. imao čin majora i bio na dužnosti načelnika inžinjerije 1. Zvorničke brigade. U tom svojstvu je bio član štaba brigade i savjetnik komandanta brigade.

Optužnica tereti Jokića po osnovu individualne krivične odgovornosti za zločine protiv čovječnosti, koji uključuju istrebljenje, ubistva, progone na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Druga tačka optužnice je kršenje zakona i običaja ratovanja.

Datum prvog pojavljivanja Jokića pred sudijom Haškog tribunala biće objavljeni naknadno.

Dževad Sabljaković


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 67

SUĐENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU: U oktobru nove optužnice
TRIBUNAL: Biljana Plavšić može u Beograd, a Momčilo Krajišnik ne može na Pale
TRIBUNAL: Tokom avgusta, u Hag stiglo pet visokih oficira Armije BH i VRS