Home"KRIV SAM KAKO JE OBJAŠNJENO"
Na temelju nagodbe sa tužiteljstvom, bivši vođa stražarske smjene u logoru Keraterm Dragan Kolundžija izjasnio se danas krivim za progon ne-srpskog stanovništva Prijedora kroz njihovo "zatočavanje u nehumanim uvjetima"

Dragan Kolundžija, optužen za zločine u prijedorskom logoru Keraterm, danas je promijenio svoju prvobitnu izjavu o nevinosti po svim točkama haške optužnice te se izjasnio krivim za progon ne-srpskog stanovništva na političkim, rasnim ili vjerskim osnovama.

U neočekivanom obrtu, u trenutku kad je trebao početi njegov dokazni postupak, Kolundžija je krajem augusta načinio nagodbu s tužiteljima i pristao priznati krivnju po jednoj točki optužnice - za progon kroz "zatočavanje Bošnjaka, Hrvata i drugih ne-Srba u logor Keraterm u nehumanim uvjetima." Progon se pravno kvalificira kao zločin protiv čovječnosti.

"Časni sude, kriv sam kako je objašnjeno", izjavio je Kolundžija nakon što je predsjedavajućem sucu potvrdio da se izjašnjava po slobodnoj volji. U skladu s dogovorom između obrane i optužbe, tužitelj Dirk Ryneveld/Rajnefeld je odmah objavio da povlači preostale, teže, točke optužnice protiv Kolundžije, koje su se odnosile na progon ne-Srba kroz ubojstva, mučenja i zlostavljanja u logoru, kao i na masakr preko 130 zatočenika dovedenih s područja "Brda". Taj masakr su, prema svjedočenjima koja su se čula na suđenju, počinili vojnici u noći dok je Kolundžija bio komandir stražarske smjene.

Obrana i optužba su se nagodile da će sucima predložiti da Kolundžiji dodijele kaznu u rasponu od 3 do 5 godina zatvora. Kolundžija je u pritvoru Tribunala već dvije godine i tri mjeseca, od 7. juna 1999 kad ga je uhapsio SFOR. To znači da bi - u slučaju da mu suci dodijele kaznu u predloženom rasponu - Kolundžija vrlo brzo mogao izaći iz zatvora. Rasprava o visini kazne zakazana je za 8. oktobra.

U međuvremenu će biti zaključen i postupak protiv preostale dvojice optuženika za zločine u Keratermu. Završne riječi optužbe i obrane u slučaju Duška Sikirice i Damira Došena zakazane su za 4. oktobar. Došen je, kao i Kolundžija bio vođa stražarske smjene i optužen je za djela podređenih mu stražara, a Duško Sikirica je optužen da je, kao komandant logora, odgovoran za sva zlostavljanja i ubojstva počinjena u tom logoru u ljeto 1992., kao i da je osobno sudjelovao u nekima od njih.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 68

SUĐENJE ZA ZLOČINE U LOGORU KERATERM: Optuženi priznao krivicu
SUĐENJE MOMČILU KRAJIŠNIKU I BILJANI PLAVŠIĆ: Više od 300 svedoka optužbe
SLUČAJ SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Imenovana trojka "prijatelja suda"
SUĐENJE MOMIRU TALIĆU I RADOSLAVU BRĐANINU: Početak suđenja u januaru sledeće godine
HAŠKI TRIBUNAL: Zakletva novih sudija