HomeHALILOVIĆ SE IZJASNIO DA NIJE KRIV I NAJAVIO PUNU SARADNJU SA TUŽILAŠTVOM
Halilović je, po načelu komandne odgovornosti, optužen zbog propusta da spreči ili kazni ubistva civila u selima Grabovica i Uzdol

Sefer Halilović u sudnici TribunalaSefer Halilović u sudnici Tribunala

Tri dana nakon što se dobrovoljno predao Haškom tribunalu, general Sefer Halilović se izjasnio da nije kriv za zločine kojima ga tereti tužilac, a koji su u optužnici kvalifikovani kao kršenja zakona i običaja ratovanja. Halilović je, po načelu komandne odgovornosti, optužen zbog propusta da spreči ili kazni ubistva civila u selima Grabovica i Uzdol koja su, prema optužnici, u septembru 1993. izvršile jedinice Armije BH pod njegovom kontrolom i komandom. U vreme tih zločina, Halilović je bio na položaju načelnika Glavnog štaba Armije BH.

Odgovarajući na pitanja sudije Mohameda Fasi Firija/Mohammed Fassi Fihri, Halilović je danas dva puta rekao da "ne razume optužnicu", ali da "shvata da je optužen." Nakon što mu je pročitana jedina tačka optužnice, Halilović se ovako izjasnio:

"U ime boga milostivog samilosnog, izjavljujem da nisam kriv."

Branilac generala Halilovića, Faruk Balijagić, je nakon izjašnjavanja najavio da će optuženi i njegova odbrana biti u potpunosti kooperativni sa tužilaštvom i sudijama, pošto je i njima stalo da se utvrdi puna istina o zločinima u Grabovici i Uzdolu, "ma kakva ona bila."

Glavni tužilac Karla del Ponte, koja je predstavljala optužbu na današnjem prvom pojavljivanju generala Halilović, pozdravila je ovu izjavu o saradnji i najavila da će odbrani uskoro obelodaniti dokazni materijal na kojem se zasniva optužnice za ubistva oko 60 hrvatskih civila u hercegovačkim selima Grabovica i Uzdol.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 71

SLUČAJ SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Potpisana nova optužnica
IZJAŠNJAVANJE SEFERA HALILOVIĆA: General Halilović najavljuje da ce sarađivati sa tužilaštvom
SUĐENJE ZA MOSTARSKE ZLOČINE: Visoki gosti iz Zagreba na uskršnjem banketu u Mostaru
SUĐENJE MITRU VASILJEVIĆU: Gdje su završili i kako su nađeni "nestali" građani Višegrada
SUĐENJE ZA ETNIČKO ČIŠĆENJE BOSANSKOG ŠAMCA: Novo svjedočenje o nečovječnom postupanju