HomeJUGOSLOVENSKI OFICIRI "NEĆE U RAT"
General Petar Škrbić na suđenju bivšem načelniku Generalštaba VJ Momčilu Perišiću tvrdio da su neki oficiri VJ "otvoreno govorili da neće da idu u rat" ali da nikome "nije prećeno kaznenim merama i prevremenim penzionisanjem", kako tvrdi tužilaštvo

Petar Škrbić, svjedok na suđenju Momčilu PerišićuPetar Škrbić, svjedok na suđenju Momčilu Perišiću

Suđenje bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću nastavljeno je nakon pauze od skoro dva meseca svedočenjem Petra Škrbića, nekadašnjeg pomoćnika za moral i pravne poslove u komandi korpusa kopnene vojske 30. kadrovskog centra Vojske Jugoslavije (VJ). Škrbić je rekao da je "stvarno stanje" bilo drugačije budući da tu funkciju nije obavljao u VJ već je bio pomoćnik komandanta Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS).

Tužilaštvo tvrdi da su pripadnici VJ preko 30. i 40. kadrovskog centra upućivani na službu u Vojsku Republike Srpske u Bosni i Hercegovini i Srpsku vojsku Krajine u Hrvatskoj. General Perišić se tereti za pružanje kadrovske, materijalne, logističke i druge pomoći bosanskim i krajinskim Srbima čime je, po tužilaštvu, značajno doprineo zločinima VRS i SVK u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici.

Škrbić je rekao da je u VJ bilo sastanaka na kojima se "agitovalo da se ide u VRS". Atmosfera na tim sastancima je, kaže, "bila mučna". Neki oficiri VJ su "otvoreno govorili da neće da idu u rat", drugi su se raspitivali o posledicama po status a treći su "ćutali". Škrbić, međutim, tvrdi da nikome nije "prećeno kaznenim merama i odlaskom u prevremenu penziju" niti je bilo kom oficiru poreklom iz Bosne i Hercegovine nuđeno jugoslovensko državljanstvo u zamenu za odlazak na ratište, kako se navodi u optužnici.

Škrbić je ukazao da su pripadnici VJ poreklom sa prostora BiH koji su odlazili u VRS "bili izloženi moralnom postrekavanju". Ukoliko su ostajali u VJ oficiri su, po Škrbiću, bili "moralno osuđivani". Svedok se, kako tvrdi, priključio VRS da bi "branio sopstveni narod".

Tokom svedočenja, Škrbić je govorio o moralu u bivšoj JNA, "napadima slovenačkih, hrvatskih i bosanskih medija na jugoslovensku vojsku" i osipanju kadra. Ukazao je da je ideja o mobilizaciji brzo napuštena pošto su se "na teritoriji Srbije angažovale grupe koje su organizovale demonstracije" protiv mobilizacije.

Predsedavajući sudija Moloto je, inače, u jednom trenutku obavestio Škrbića da ima pravo da se poziva na odredbu Pravilnika o postupku i dokazima prema kojoj svedok "može da se usprotivi davanju bilo koje izjave koja bi ga mogla inkriminisati". Nije, međutim, poznato zašto je svedok tražio dozvolu da se poziva na to pravilo.

Svedočenje Petra Škrbića biće nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 457

RAT KOMŠIJA: Karadžićeva doktrina naoružanog naroda
PRIVID SUKOBA: Ko je hteo da naoruža mrtve civile u Gruborima
SPAS U JADRU: Svjedok koji je preživio streljanje na obali rijeke
AGENT-PROVOKATOR: Šešelj tvrdi da je Arkan bio slovenačko-hrvatski špijun