HomeNASTAVAK SUĐENJA PERIŠIĆU 14. JUNA
Suđenje bivšem načelniku Generalštaba VJ Momčilu Perišiću koje je obustavljeno pre više od mesec dana, biće nastavljeno 14. juna nakon što odbrana dobije "prioritetne prevode" dela poverljivih dokumenta koji u originalu sadrži 3.500 stranica pisanih rukom i ćiriličnim pismom

Momčilo Perišić u sudnici TribunalaMomčilo Perišić u sudnici Tribunala

Dokazni postupak odbrane generala Momčila Perišića biće nastavljen 14. juna ove godine, rečeno je na današnjoj administrativnoj raspravi u predmetu bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije.

Izvođenje dokaza odbrane je obustavljeno pre više od mesec dana nakon što je tužilaštvo dostavilo braniocima oko 3.500 stranica poverljivih dokumenata za koje je jedino rečeno da su pisani rukom i na ćiriličnom pismu. Budući da su se dokumenti sličnog obima i forme pojavili i u drugim predmetima – od Karadžića, preko Stanišića i Simatovića i Šešelja, do Prlića i ostalih čelnika Herceg Bosne – nije teško zaključiti o čemu se radi, ali u Perišićevom predmetu to do daljeg ostaje strogo čuvana tajna.

Dokument je, po tvrdnjama tužilaštva, "izuzetno relevantan" i odnosi se na čitavo razdoblje obuhvaćeno optužnicom protiv generala Perišića koji se tereti za pružanje logističke, materijalne, kadrovske i druge podrške Vojsci Republike Srpske i Srpskoj vojsci Krajine. Time je, tvrdi tužilaštvo, "značajno" doprineo zločinima tih vojski u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici.

Branilac Novak Lukić je ukazao da je dobio uveravanje prevodilačke službe Tribunala da će kompletan prevod dokumenta biti gotov do početka jula. Prevodioci, međutim, zavise od tužilaštva koje transkribuje materijal sa ćiriličnog na latinično pismo i trenutno kasni sa dostavljanjem oko 500 stranica.

Budući da još ne poseduje sve relevantne dokumente, branilac je zatražio od veća dozvolu da "ako se u materijalima pojavi još nešto značajno", ponovo pozove neke svedoke ili da svoju listu svedoka upotpuni novim imenima. Na prvobitnoj listi odbrane se nalazilo oko 60 imena ali će odbrana najverovatnije odustati od nekih svedočenja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 455

KRIZA IDENTITETA: Da li je Karadžić Bošnjak, Crnogorac ili Srbin-Hercegovac?
OPSTANAK: Odiseja preživelog iz Srebrenice
ZATIRANJE SIMBOLA: Minareti srušeni, temelji iskopani
"MEMORIJA PAMĆENJA": Ono što nije rečeno se ne zaboravlja