HomeOBAVEŠTAJAC ISPITUJE PRISLUŠKIVAČA
Zdravko Tolimir, bivši obaveštajac i bezbednjak Glavnog štaba VRS, osporava pouzdanost transkripata presretnutih razgovora iz perioda srebreničke operacije, čiju verodostojnost tužilaštvo dokazuje iskazima pripadnika prislušne službe Armije BiH koja je te razgovore presrela i snimila

Uređaji koji su korišćeni za lociranje, skeniranje i snimanje telefonskih razgovoraUređaji koji su korišćeni za lociranje, skeniranje i snimanje telefonskih razgovora

Zaštićeni svedok PW 032, bivši pripadnik prislušne službe Drugog korpusa Armije BiH, potvrdio je u nastavku svedočenja na suđenju generalu Zdravku Tolimiru da ga je 2007. godine optužba angažovala za tumačenje ekspertskog izveštaja veštaka odbrane o presretnutim razgovorima, u predmetu sedmorice oficira bosanskih Srba optuženih za srebreničke zločine.

Budući da je optuženi prigovorio da se njegovo svedočenje zbog toga ne može smatrati nepristrasnim, svedok je na zahtev tužioca potvrdio da za te "konsultacije" nije od tužilaštva dobio nikakvu nadoknadu.

Svedokovi susreti sa predstavnicima haškog tužilaštva počeli su ubrzo po okončanju rata kada je kao pripadnik obaveštajne službe Armije BiH učestvovao u popisivanju i predaji Tribunalu dela materijala prislušne službe Drugog korpusa. Radilo se o sveskama u koje su operateri rukom upisivali sadržaj presretnutih razgovora, zatim diskete sa transkriptima tih razgovora unetih u računare i konačno nekoliko audio traka sa snimcima presretnutih razgovora.

U unakrsnom ispitivanju svedoka PW 032, general Tolimir, bivši obaveštajac i bezbednjak Glavnog štaba VRS, pozivao se na knjigu holandskog profesora i eksperta za tajne službe Kesa Vibesa/Cees Wiebes, "Tajne službe i rat u Bosni" koja je sastavni deo Izveštaja o događajima u Srebrenici holandskog Instituta za ratnu dokumentaciju objavljenog 2002. godine.

Prema računici holandskog eksperta na koju se danas pozvao Tolimir, za tako veliki broj presretnutih razgovora koje je u leto 1995. godine registrovala prislušna služba Armije BiH bilo bi neophodno angažovati najmanje 180 operatera, dok ih je na takozvanoj "severnoj lokaciji" Drugog korpusa, prema iskazu svedoka PW 032, bilo svega između 50 i 60. Svedok je računicu holandskog eksperta odbacio kao nerealnu.

U nastojanju da ospori pouzdanost transkripata presretnutih razgovora Tolimir je ukazao na greške koje je u njima uočio. Tako je, na primer, u jednom transkriptu zapisano da se nešto "tiče Prvog korpusa", dok u drugom stoji da je u istom presretnutom razgovoru rečeno da će se "ići sa Prvim korpusom". Ne sporeći mogućnost grešaka, svedok je ukazao da su se one "sagledavanjem konteksta" lako mogle ispraviti. Iskaz svedoka PW 032 se nastavlja sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 455

KRIZA IDENTITETA: Da li je Karadžić Bošnjak, Crnogorac ili Srbin-Hercegovac?
OPSTANAK: Odiseja preživelog iz Srebrenice
ZATIRANJE SIMBOLA: Minareti srušeni, temelji iskopani
"MEMORIJA PAMĆENJA": Ono što nije rečeno se ne zaboravlja