HomeKAKO JE ARHIVA DRINSKOG KORPUSA PREŠLA DRINU
Istražitelj tužilaštva na suđenju Zdravku Tolimiru opisao "putešestvije" arhive Drinskog korpusa VRS iz 1995. godine od Vlasenice, Bijeljine i Sokolca u BiH, preko Malog Zvornika i Gornjeg Milanovca u Srbiji, gde je 2004. godine konačno pronađena u objektu Vojske Srbije i Crne Gore

Tomasz Blaszczyk, svjedok na suđenju Zdravku TolimiruTomasz Blaszczyk, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru

Istražitelj tužilaštva Tomaš Blaščik/Tomasz Blaszczyk je na suđenju Zdravku Tolimiru svedočio o takozvanoj "kolekciji Drinskog korpusa" koja sadrži vojne dokumente, mape i fotografije iz perioda na koji se odnosi optužnica kojom se bivši pomoćnik generala Mladića tereti za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine.

Do "kolekcije Drinskog korpusa" tužilaštva je došlo tek u decembru 2004. godine, a Blaščik je bio među istražiteljima koji su učestvovali u postupku njenog lociranja. Zbirka je prikupljena početkom 1996. godine i čuvana je prvo u štabu Drinskog korpusa u Vlasenici, a zatim u štabu Trećeg korpusa u Bijeljini. U maju 1997. kolekcija je preneta u Sokolac u štab Petog korpusa da bi u aprilu 1998. bila prebačena u Mali Zvornik, na teritoriju Srbije gde SFOR – koji je pretresao komande VRS u potrazi za ratnim dokumentima – nije imao pristupa.

Zbirka je u decembru 2004. godine pronađena u Gornjem Milanovcu, u objektu tadašnje Vojske Srbije i Crne Gore, predata predstavnicima Ministarstva odbrane RS i vraćena u Banja Luku, gde su je preuzeli haški istražitelji. Blaščik je potvrdio autentičnost pisma vlade Srbije i Crne Gore kojim se u odgovoru na zahtev haškog tužilaštva navodi da je dokumentacija Drinskog korpusa prebačena u Srbiju 1998. godine, navodno bez znanja "domaćina", to jest Vojske SCG.

Do saznanja o postojanju ove kolekcije i njenom premeštanju tužilaštvo je, prema Blaščiku, došlo na osnovu iskaza svedoka iz VRS, kao i zahvaljujući pribavljenim kopijama nekih od dokumenta. Deo kopija pronađen je u arhivi VRS u Banja Luci, dok je neke tužilaštvo dobilo od odbrane generala Krstića, bivšeg komandanta Drinskog korpusa.

Mada veoma obimna zbirka, tvrdi Blaščik, ipak nije potpuna jer nedostaju dokumenti koji se odnose na bezbednost i obaveštajne poslove, a "dosta praznina" ima i među operativnim dokumentima. Kolekciju Drinskog korpusa inače čini 315 hiljada stranica dokumenata, 3.500 fotografija i 360 mapa područja u zoni odgovornosti Drinskog korpusa VRS 1995. godine.

Odgovarajući na pitanja optuženog Tolimira, Blaščik je potvrdio da je 1992. godine kao pripadnik snaga UN bio angažovan u Petrinji i Daruvaru, na teritoriji takozvane Republike Srpske Krajine (RSK). Tolimir je međutim od svedoka tražio da objasni zašto za RSK koristi termin "takozvana" i da li to radi po nalogu UN. Blaščik je negirao da je od UN dobio takav nalog i objasnio da je zvanično RSK bila na teritoriji Hrvatske te da danas više i ne postoji.

Zdravko Tolimir nije završio unakrsno ispitivanje istražitelja tužilaštva budući da nije želeo da odustane ni od jednog sa liste od oko stotinu pripremljenih pitanja. Namera mu je, kako je rekao, da ispitujući ovog svedoka pokaže kako Sekretarijat suda ne poštuje princip "jednakosti oružja" među stranama u postupku, time što "neće da plati za istražitelja odbrane". Blaščik će svedočenje nastaviti naknadno a suđenje se sledeće sedmice nastavlja iskazom novog svedoka tužilaštva.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 450

KARADŽIĆEVE OPSESIJE: Genocid nad Srbima, islamski fundamentalizam i zavera Zapada
KONOBAR ILI KURIR: Kako je general Manojlo Milovanović vidio ulogu Jovice Stanišića
BRANA PETKOVCI: Hiljadu streljanih – dvojica preživjelih