HomeNOVA SVEDOČENJA PREŽIVELIH
Još dvojica svedoka na suđenju Zdravku Tolimiru potvrdili svoje iskaze o tome kako su 14. jula 1995. godine, na stratištu u Orahovcu kraj Zvornika, preživeli streljanje oko 1.000 Bošnjaka zarobljenih nakon pada Srebrenice

PW 023, svjedok na suđenju Zdravku TolimiruPW 023, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru

Svedok PW 023 se peti put pojavio u Tribunalu, ovog puta na suđenju Zdravku Tolimiru bivšem pomoćniku komandanta Glavnog štaba VRS za bezbednost i obaveštajne poslove, kako bi potvrdio svoj iskaz da je bio među Bošnjacima zarobljenim nakon pada Srebrenice, zatvorenim u školu u Orahovcu kraj Zvornika i 14. jula 1995. godine izvedenim pred streljački vod.

Njegova izjava sa suđenja u predmetu Popović i ostali iz 2007. godine uvedena je u spise a tužilac je pročitao njen kratak sažetak. Svedok je 11. jula 1995. godine otišao u Potočare ali je 12. jula odvojen od žene i dece i sa grupom od oko 150 muškaraca zatvoren je u "jednu nedovršenu kuću." Sutradan, zatvorenici su prebačeni u "napušteni poljoprivredni magacin u Bratuncu" a svedok je tokom noći 13. na 14. juli video srpske vojnike kako iz magacina izvode pojedine zatočenike nakon čega su se čuli tupi udarci i jauci. Ujutro im je naređeno da iz magacina iznesu one koji nisu preživeli.

Zarobljenici su 14. jula prebačeni do osnovne škole u Orahovcu kraj Zvornika i zatvoreni u fiskulturnu salu. Istog popodneva ponovo su ukrcani u kamione, odvedeni do obližnjeg polja gde se već nalazila gomila mrtvih tela i onda je na njih otvorena "rafalna paljba". Svedok nije bio pogođen ali se srušio i zatrpala su ga tela streljanih. Kada se smrklo, otpuzao je i sakrio se iza jednog žbuna odakle je video kako su dovožene nove grupe zatočenika i streljane.

Predveče su stigli rovokopači i počeli da kopaju masovnu grobnicu a pred zoru, kada se uverio da je sa stratišta otišao i poslednji srpski vojnik, svedok je, zajedno sa još jednim preživelim mladićem uspeo da se dokopa šume. Na "slobodnu teritoriju" stigao je 19. jula 1995. godine.

Optuženi Tolimir je sam unakrsno ispitivao svedoka. Ukazao mu je na deo izjave u kojem tvrdi da je tokom zatočeništva čak šest puta video generala Ratka Mladića te da se to poslednji dogodilo na stratištu u Orahovcu. Svedok je to potvrdio precizirajući da se Mladić na stratištu pojavio 14. jula oko sedam sati uveče u crvenom automobilu i u pratnji dvojice vojnika. Optuženi ga je suočio sa iskazima svedoka prema kojima je Mladić u to vreme bio u Beogradu na sastanku sa Slobodanom Miloševićem i Karlom Biltom/Carl Bildt ali je svedok odbacio tu mogućnost. "Možda je on tamo otišao kasnije, odleteo helikopterom pa je tamo mogao biti već oko 20 časova", primetio je svedok.

Svoj iskaz sa suđenja u predmetu Popović i ostali iz 2006. godine potvrdio je danas i Mevludin Orić, takođe preživeli sa orahovačkog stratišta čije će svedočenje biti nastavljeno i okončano u četvrtak 25. marta.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 446

SREBRENIČKA POLJA SMRTI: General ne vjeruje preživjelima
"MULTIETNIČKI HRVATSKI": Nove svađe na suđenju čelnicima Herceg Bosne
NASLEĐE TRIBUNALA: Zločin, kazna i pomirenje