HomeTABAKOVIĆ: "NISAM KRIV"
Zuhdija Tabaković koji je optužen za nepoštovanje suda u predmetu Milana i Sredoja Lukića se izjasnio da "nije kriv po svih 6 tačaka optužnice" za nepoštovanje suda. I dalje se ne zna koje se optužbe Tabakoviću stavljaju na teret

Zgrada Tribunala u HaguZgrada Tribunala u Hagu

Izjašnjavajući se o navodima optužnice čiji je sadržaj ostao nepoznat javnosti, Zuhdija Tabaković je danas negirao krivicu za "svih šest tačaka optužnice" koja ga tereti za nepoštovanje suda. Jedino što se zna o ovom slučaju je da je Tabaković optužen za nepoštovanje suda u predmetu Milana i Sredoja Lukića koji su u julu ove godine osuđeni na kazne doživotnog i 30 godina zatvora za zločine počinjene u Višegradu 1992. godine.

Mada bi prema pravilima Tribunala izjašnjavanje o krivici trebalo da se emituje uživo, sudije su naložile da se prenos odloži za 30 minuta kako bi osigurali da delovi zasedanja na kojima se raspravljalo o navodima optužnice ne budu emitovani u javnosti. Optužnica protiv Tabakovića je podignuta 30. oktobra ove godine a potvrđena je 17. novembra. Optuženi je prebačen u Pritvorsku jedinicu UN 18. decembra.

Na početku zasedanja, Stiven Pauls/Steven Powles, branilac koji je Tabakoviću dodeljen po službenoj dužnosti, je zatražio da se "o optužnici i osetljivim pitanjima" raspravlja na sednici zatvorenoj za javnost tako da je celokupni sadržaj optužnice pročitan iza zatvorenih vrata. Pre nego što je to i učinjeno, Tabaković je potvrdio identitet, rekao je da je rođen 16. februara 1964. godine u Višegradu i da je po nacionalnosti Bošnjak. Takođe je potvrdio da je njegova supruga obaveštena da je prebačen u Pritvorsku jedinicu UN.

Sednica na kojoj se malo šta saznalo o predmetu Zuhdije Tabakovića je završena najavom branioca da će optuženi što pre zatražiti privremeno puštanje na slobodu. Tabaković je rekao nema zdravstvenih problema niti primedbi na uslove u pritvoru.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 437

ŽALBA: Šta je – ako išta – general Delić znao o zločinima mudžahedina?
ŽRTVA ZAVERE: Šešelj na udaru špijuna, tajkuna, stražara i kuvara
PROPUST U ISTRAZI: Uloga Tutinih tenkista u rušenju Starog mosta
IZVEŠTAJI IZ MANJAČE: Kuća terora ili logor za ratne zarobljenike?
POVRATAK OTPISANOG: Jovica Stanišić posle pet godina ponovo u sudnici Tribunala