HomePRESUDA MILANU I SREDOJU LUKIĆU 20. JULA
U ponedeljak 20. jula, dva meseca po zaključenju suđenja, biće izrečena prvostepena presuda Milanu i Sredoju Lukiću, optuženim za teške zločine nad višegradskim Muslimanima 1992. godine

Milan i Sredoje Lukić u sudnici TribunalaMilan i Sredoje Lukić u sudnici Tribunala

Prvostepena presuda Milanu i Sredoju Lukiću, optuženim za teške zločine nad višegradskim Muslimanima 1992. godine, biće izrečena u ponedeljak 20. jula, saopšteno je danas u Tribunalu.

Lukići se terete da su tokom juna 1992. godine u dve kuće, u Pionirskoj ulici i naselju Bikavac, zatvorili i žive zapalili oko 140 žena, dece i staraca. Pored toga, obojica se terete da su u periodu do 1994. godine u više navrata zlostavljali civile zatvorene u zatočeničkom objektu Uzamnica kraj Višegrada. Milan Lukić je dodatno optužen za streljanje 14 Bošnjaka na obali reke Drine, kao i za ubistvo Hajre Korić.

Suđenje Milanu i Sredoju Lukiću počelo je 9. jula 2008. godine, a završeno je 20. maja ove godine. Tokom procesa, optužba je izvela 44 svedoka, odbrana 30, a dva svedoka su dala iskaz na poziv Pretresnog veća. Obojica optuženih branili su se alibijem. U završnoj reči 19. i 20. maja tužilac je zahtevao kaznu doživotnog zatvora za obojicu Lukića, dok je odbrana tražila oslobađajuće presude.

Ovaj proces predstavlja poslednje Tribunalovo suđenje direktnim počiniocima zločina tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 418

ZATAŠKAVANJE: Mjesto smrti ne spominjati
NEVOLJNI SVJEDOK: Iz škole, vezanih očiju, u pravcu šume
KAD MRTAV OŽIVI: Zašto se policajac uplašio ranjene starice
GUBITAK VREMENA: Šta ljuti veće na suđenju Stanišiću i Simatoviću