Home



SPAS ISPOD LEŠEVA




Kosovski Albanac Milazim Tači na suđenju generalu Vlastimiru Đorđeviću opisao kako je skrivajući se ispod leševa preživeo streljanje u kojem je 28. marta 1999. godine u Izbici ubijeno više od sto njegovih sunarodnika

Milazim Thaçi, svjedok na suđenju Vlastimiru ĐorđevićuMilazim Thaçi, svjedok na suđenju Vlastimiru Đorđeviću

Kosovski Albanac iz sela Buroje Milazim Tači/Thaçi krajem marta 1999. godine se zajedno sa hiljadama drugih sunarodnika pred ofanzivom srpske vojske i policije sklonio na jednu poljanu u blizini mesta Izbica. Danas je na suđenju bivšem načelniku javne bezbednosti srpske policije Vlastimiru Đorđeviću po treći put, nakon svedočenja u predmetima "Slobodan Milošević" i "Milutinović i drugi", opisao šta se dogodilo kada su 28. marta 1999. godine uniformisani Srbi opkolili izbeglice i odvojili žene i decu od muškaraca.

Tači tvrdi da je bilo oko 80 napadača, od kojih je bar 25 identifikovao kao policajce, a da je izdvojeno 160 uglavnom starijih Albanaca. Podeljeni su u dve grupe kojima je naređeno da se kreću u suprotnim smerovima. Grupa u kojoj je bio Tači je brojala 33 čoveka. Odvedeni su u korito jednog potoka gde im je naređeno da kleknu nakon čega je na njih otvorena vatra iz automatskog oružja.

Kada je pucnjava počela, svedok se, kaže, "pružio na zemlju" i tu ostao oko 40 minuta ispod dva leša koja su pala na njega. Nakon što su Srbi otišli, ustao je i shvatio da je 30 ljudi ubijeno a da su, osim njega, još dvojica preživeli streljanje. Zajedno su se uputili ka šumi i narednih nekoliko dana su pokušavali da nađu hranu i prenoćište u okolnim selima koja su uglavnom bila spaljena.

Posle nekoliko dana Milazim Tači se vratio u Izbicu da bi pomogao da se ubijeni sahrane, ali i kako bi sa drugima rekonstruisao šta se tačno dogodio. U sudnici je prezentovan video snimak koji je tada zabeležio jedan od prethodnih svedoka optužbe Liri Loši/Loshi, a na kojem se vidi Tači kako pokazuje gde su on i njegovi sunarodnici streljani i kojim je putem pobegao u šumu. Prilikom sahrane u Izbici je, tvrdi, izbrojao 147 grobova u koje su pokopani streljani Albanci iz obe grupe. Kada se nešto kasnije vratio na improvizovano groblje, sve je, kaže, bilo prekopano, a leševi odneseni. Tek nakon nekoliko godina tela ubijenih su sahranjena na propisan način, pošto su, kako je rekao, njihovi posmrtni ostaci dopremljeni iz Batajnice, kraj Beograda.

Izbica je jedna od jedanaest lokacija masovnih ubistava na Kosovu navedenih u optužnici protiv generala Đorđevića. Tamo je, po optužnici, ubijeno najmanje 116 muškaraca, a o istom događaju pred Tribunalom je svedočio Mustafa Dragaj koji je takođe preživeo streljanje i Liri Loši, lokalni doktor koji je odmah nakon masakra došao na lice mesta i kamerom snimio leševe ubijenih. Đorđević se, osim za ubistva, tereti i za masovne deportacije i progone Albanaca sa Kosova u prvoj polovini 1999. godine. Njegov branilac Dragoljub Đorđević je pred kraj današnjeg zasedanja počeo unakrsno ispitivanje svedoka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL




TV Tribunal 411

IMUNITET OD PRAVDE: Šta je Ričard Holbruk obećao Radovanu Karadžiću
RODITELJSKA PAŽNJA: Premijera kratkog igranog filma Slobodana Praljka
DRUGO POLUVREME: Počeo dokazni postupak odbrane hrvatskih generala
BAZA ZLOČINA: Video rekonstrukcija srebreničkog masakra