HomeKRAJINA BEZ GRANICA
Prvi svedok optužbe iz BiH govorio o prisustvu Martićeve policije na prostoru bosanske Krajine i saradnji srpskih snaga sa obe strane Une. Milan Martić je optužen za zločine u Hrvatskoj, ali i u nekoliko bosanskih opština

Hamdija Krupić, svjedok na suđenju MartićuHamdija Krupić, svjedok na suđenju Martiću

Hamdija Krupić, bivši policajac iz Bosanskog Novog, prvi je svedok iz BiH koga je optužba pozvala da svedoči u postupku protiv Milana Martića. Bivši ministar policije i predsednik SAO Krajine je, osim za zločine u Hrvatskoj, optužen i za progone, ubistva, zatvaranje, mučenje i pljačke u nekoliko opština bosanske Krajine.

Pripadnici Martićeve milicije, tvrdio je svedok, pojavili su se na području opštine Bosanski Novi krajem 1991. i početkom 1992. godine. Pripisuju im se bombaški napadi na kuću jednog bošnjačkog novinara, cvećaru čiji je vlasnik bio Bošnjak i još nekoliko incidenata u gradu od kojih je najdrastičniji ubistvo šefa opštinske policije koga je svedok opisao kao "vrlo korektnog Srbina koji se zalagao za etnički mešovitu policiju". Svoje neslaganje sa srpskim ekstremistima, tvrdi Krupić, šef policije je platio glavom.

Među "martićevcima" je, tvrdi svedok, bilo i nekoliko "lokalnih huligana" iz Bosanskog Novog i okolnih bosanskih opština, ali to po njemu nije bila jedina veza između hrvatske i bosanske Krajine. Dodao je i da su u Novi povremeno navraćali Milan Martić i Milan Babić i da su srpska rukovodstva iz hrvatske i bosanske Krajine bila politički, materijalno i moralno povezana. "Bila je to jedna Krajina i granica praktično nije postojala", rekao je svedok.

Kao ilustraciju te saradnje, svedok je naveo da su nakon pada Hrvatske Kostajnice krajem 1991. godine, hrvatski policajci pokušali da se sklone u Bosnu, ali su ih na drugoj (bosanskoj) strani Une sačekali "martićevci" koji su ih prvo razoružali i opljačkali a potom odveli u logor Manjača nadomak Banja Luke.

Hamdija Krupić je, videvši da u BiH počinje rat, otišao iz Bosanskog Novog u maju 1992. i vratio se po završetku sukoba. Zatekao je sve porušene džamije i "nijednu čitavu muslimansku kuću u gradu".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 271

BiH PROTIV SCG: Prva runda završena, nastavak 18. aprila
"DOBRODOŠLI U MRTVO SELO": Škabrnja nakon pohoda "martićevaca"
NEMOĆ POSMATRAČA: Kako je osujećena evakuacija vukovarske bolnice